VELIKA PROMJENA VREMENA Kuhat ćemo se na 33 stupnja Celzijusa, a onda opet palimo grijanje?

Autor:

27.08.2023. Zagreb - Kao i jucer i danas su najavljene visoke temperature. Gradjani i turisti osvjezavaju se na razne nacine. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Vrhunac ljeta u travnju očekuje nas u nedjelju, kada bi se, prema projekcijama visokorezolucijskih prognostičkih modela, živa termometra u meteorološkom zaklonu u unutrašnjosti domovine mogla “popeti” do nevjerojatna 33 stupnja Celzijusa, kao usred ljeta, za što je najveća mogućnost na širem području Siska, Karlovca i Nove Gradiške.

U unutrašnjosti Dalmacije maksimalne dnevne temperature zraka ići će do 28 °C, pa će i ondje biti potreban oprez, s obzirom na to da će biti vrlo toplo.

Zahvaljujući moru, koje je termoregulator, temperature zraka uz obalu i na otocima bit će poprilično prihvatljivije negoli na kontinentu, pa slobodno možemo reći kako će nadolazeći vikend uz more i na obali biti savršen za sve aktivnosti i boravak na otvorenome. Cijeli vikend će se zadržati vedro vrijeme, uz tek nešto povećanu visoku naoblaku sutra sredinom dana.

Za kraj najave vikenda, piše Slobodna Dalmacija, čeka nas vrlo neobična preporuka za mjesec travanj: ako ste u nedjelju planirali izlet na otvorenome, a nalazite se u unutrašnjosti domovine, pratite upozorenja nadležnih službi na visoke temperature zraka, pripremite dosta tekućine te se zaštitite kremom za sunčanje.

Sinoptička situacija koja bi se trebala uspostaviti nad našim područjem u srijedu zapravo je primjerenija sredini travnja od ove koja će nas pratiti u idućim danima, ali ono što je vrlo neobično i nesvakidašnje jest pad temperature zraka, koji će posebno šokirati “kontinentalce”, koji se već danima kuhaju na ljetnim temperaturama.

U Gorskom kotaru i Lici temperatura zraka mogla bi pasti za nevjerojatnih 25 °C u vrlo kratkom vremenu i to ne samo da će pasti temperature zraka, već bi se, ako je vjerovati prognostičkim modelima, u sjevernom Jadranu u kasnim večernjim satima u utorak formirala ciklona s kojom će u gorju zasniježiti. Zaista, riječ je o ekstremnoj promjeni vremena, osobito na kontinentu, dok će ona uz obalu, zahvaljujući moru koje nije dopustilo da se temperature zraka “razmašu”, ipak biti slabijeg intenziteta, ali temperature zraka će u srijedu u odnosu na vikend posvuda u Dalmaciji pasti za više od 10 °C!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.