Velika Britanija bi dogovor o Brexitu najkasnije do studenog

EPA/ANDY RAIN

Velika Britanija vjeruje da je uredan i dogovoren izlaz iz Europske unije još uvijek najvjerojatniji ishod, no vrijeme leti i dogovor mora biti sklopljen najkasnije do studenoga, rekao je u subotu britanski ministar za Europu David Lidington.

Govoreći na rubu talijanske godišnje konferencije Ambrosetti o europskim pitanjima, Lidington je rekao da London želi dogovor koji zadovoljava sve zemlje članice, no da se njezin plan hitnih mjera u slučaju da nema dogovora o brexitu dobro razvija.

“I dalje smo vrlo predani postizanju dobrog dogovora i uvjerenju da to ne samo da je dobar ishod nego i da je to najvjerojatniji ishod”, rekao je u intervjuu za Reuters.

On je istaknuo da je važno završiti pregovore do studenoga kako bi se Britancima i Europskom parlamentu dalo dovoljno vremena da pročitaju i odobre tekst  sporazuma.

“To se ne može ostaviti za zadnji trenutak”, dodao je.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka 2019. Ako peta po veličini ekonomija u svijetu napusti EU bez preciznog sporazuma, financijska tržišta boje se da bi kaotični razlaz mogao poremetiti trgovinske tokove širom Europe.

Komentiraj