Gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paes predstavio je javnosti u nedjelju nove tramvajske linije a tu su prigodu za iskazivanje nezadovoljstva iskoristili protivnici privremene brazilske vlade i izdašne potrošnje na Olimpijske igre.

Nove tramvajske linije (VLT) duge su ukupno 28 kilometara a povezat će središte grada i luku s aerodromom Santos Dumont u sklopu priprema Rio de Janeira za prve Olimpijske igre u Južnoj Americi.

“Mogli bismo održati Olimpijske igre i bez VLT-a ali možemo također iskoristiti priliku i poboljšati središte” i infrastrukturu, kazao je Paes kojem su prosvjednici iskazivali negodovanja i dobacivali “pristašo udara”. Time su se referirali na obnašatelja predsjedničke dužnosti Michela Temera.

Nekadašnji potpredsjednik Temer preuzeo je predsjedničku dužnost od Dilme Rousseff koja je suspendirana 12. svibnja do suđenja za navodnu upletenost u koruptivne radnje. Nije poznato kada će suđenje početi iako bi se to moglo dogoditi i za vrijeme Olimpijskih igara.

U međuvremenu je više od 200 liječnika, znanstvenika i istraživača iz cijelog svijeta zatražilo u otvorenom pismu odgodu odnosno prebacivanje Olimpijskih igara u drugu zemlju zbog širenja virusa zika. Rio je drugi grad u Brazilu po zastupljenosti tog virusa koji prenose uglavnom dvije vrste komarca Aedes a povezuje se i s Guillain-Barreovim sindromom.

U prvoj su reakciji brazilska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) takav potez ocijenili nepotrebnim ali je WHO naknadno odlučio pomnije analizirati situaciju.

Zika može prouzročiti malformacije kod novorođenčadi, uključujući sindrom mikrocefalije odnosno neuobičajeno malene glave i mozga.

Od početka epidemije prošle godine u Brazilu je rođeno gotovo 1.300 djece s mikrocefalijom.

Komentiraj