VB "Assangeu treba suditi u Švedskoj ako ona zatraži izručenje"

Više od 70 britanskih zastupnika potpisnici su pisma upućenog ministru unutarnjih poslova u kojemu ga pozivaju da osigura suočavanje Juliana Assangea s vlastima u Švedskoj ako odluče uputiti zahtjev za izručenjem.
Osnivač WikiLeaksa nalazi se u britanskom pritvoru nakon što je gotovo sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje se sklonio bježeći pred američkim pravosuđem koje je zatražilo njegovo izručenje pošto je WikiLeaks objavio 250.000 diplomatskih bilješki i oko 500.000 tajnih dokumenata o aktivnostima američke vojske u Iraku i Afganistanu.
Assangea je u četvrtak uhitila britanska policija nakon što mu je Ekvador uskratio azil.
Švedska razmatra ponovno pokretanje istrage protiv Assangea zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.
SAD traži njegovo izručenje u vezi s jednim od najvećih razotkrivanja vladinih tajni 2010. godine.
WikiLeaks je objavio tisuće tajnih dokumenata koji pokrivaju područja od filmske industrije do nacionalne sigurnosti i rata.
U pismu Sajidu Javidu, 70 britanskih zastupnika, većinom laburista, pozivaju ministarstvo unutarnjih poslova da “stane uz žrtve seksualnog nasilja” i osigura da se optužbe za silovanje protiv osnivača Wikileaksa “temeljito istraže”.
U petak navečer je ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry rekla da se Assangea treba izručiti Švedskoj prije bilo kakvog pokušaja odvođenja u SAD.
Assange će imati saslušanje o mogućem izručenju u SAD 2. svibnja.
UN je uputio apel za poštivanjem prava Assangea na pravedno suđenje za vrijeme bilo kakvog postupka izručenja.

Komentiraj