VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI Mnogobrojna publika uživa u ostavštini barokne epohe

Autor:

facebook.com

Podsjetimo kako je pod zlatnim pokroviteljstvom Grupe Vindija u petak 23. rujna svečano obilježeno otvorenje 46. Varaždinskih baroknih večeri, najstarijeg i najznačajnijeg festivala barokne glazbe u Hrvatskoj.

Vindija je prepoznala važnost ovog festivala koji je posebno utjecao na oblikovanje kulturnog identiteta u svojoj matičnoj sredini te kroz zlatno sponzorstvo podržala jedinstveni projekt čiji je cilj dugoročno promicanje zaštite kulturne baštine i vrijednosti varaždinskog kraja.

“Drago nam je da je ove godine Grupa Vindija ponovno u krugu većih sponzora Varaždinskih baroknih večeri i prati nas sponzorstvom kroz više od četiri desetljeća uspješnog održavanja Festivala. Varaždinske barokne večeri kao festival rastu iz godine u godinu, baš kao što to čini i Vindija, pa se nadam da ćemo u skoroj budućnosti predstaviti na hrvatskom tržištu zajednički proizvod koji će promovirati širom Hrvatske i Europe povezanost varaždinskog prehrambenog diva i svjetski poznatog Festivala. Ove godine Varaždinske barokne večeri pokazuju se u svom punom sjaju s brojnim odličnim koncertima i pravim glazbenim poslasticama”, naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Festival je otvorio ansambl La Ritirata pod umjetničkim vodstvom Josetxu Obregóna, koji je glazbenom virtuoznošću mnogobrojnu publiku vratio u raskošno doba baroka izvedbom najvećih europskih baroknih majstora. Najveća zvijezda festivala, španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall, u prepunoj je Uršulinskoj crkvi drugog dana Festivala udahnuo novi život ranoj baroknoj glazbi i oduševio varaždinsku publiku. S jednakim su oduševljenjem dočekani i ansambl La Galania i španjolska sopranistica Raquel Andueza, koji su u nedjelju u crkvi Sv. Nikole predstavili publici najveća barokna djela 17. i 18. stoljeća.

Varaždinske barokne večeri, utemeljene davne 1971. godine, danas predstavljaju jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Zahvaljujući partnerstvu sa Španjolskom, festivalska publika po prvi puta ove godine ima prigodu uživati u glazbenoj ostavštini španjolske barokne epohe i poslušati najbolje ansamble koje promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe.

Duh vremena prenijet će se i kroz neizostavnu baroknu kuhinju koja će mirisima i okusima posjetitelje vratiti u razdoblje povijesti u kojemu bogatstva i raskoši nije nedostajalo. Vindija se svojom bogatom gastronomskom ponudom savršeno uklapa u povijesni period u kojemu je kultura hrane doživjela istinski procvat.

Dio te raskoši naslijedio je i varaždinski kraj koji je danas poznat kao jedno od najljepših baroknih središta Europe, u čemu i Vindija ponosno sudjeluje.

Vindija se pobrinula za bogatu gastronomsku ponudu na otvorenju

Vindija se pobrinula za bogatu gastronomsku ponudu na otvorenju

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)