Koncertom Zbora Purcell i Orkestra Orfej Japan u petak 22. rujna počinju Varaždinske barokne večeri na kojima će se ove godine predstaviti najbolji mađarski ansambli, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici na kojoj je istaknuto da će zemlja partner idućeg VBV-a biti Japan.

Varaždinske barokne večeri otvaraju se u petak, 22. rujna u varaždinskoj katedrali, a do 2. listopada bit će održano još 17 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu te još 15 koncerata u drugim gradovima i mjestima u četiri hrvatske županije.

Ravnatelj festivala Davor Bobić istaknuo je najbolju podršku jedne zemlje partnera. “Ove godine to je više od profesionalne razine i na festival dolazi najbolje što mađarska kultura ima u smislu izvođenja autentične barokne glazbe. Za svečanost otvaranja dobili smo njihov najbolji ansambl Orfej orkestar“, rekao je Bobić, a ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, Raymond Rojnik, dodao je da je i popratni program najbogatiji dosad s više od 20 događanja.

Ravnatelj Mađarskog instituta Dinko Šokčević naglasio je, uz vrhunske umjetnike, i želju da se intenzivira suradnja Varaždina i Varaždinske županije s mađarskim županijama Zala i Vas, koje će se predstaviti na početku i kraju festivala.

“Varaždincima i gostima u gradu to će pružiti sliku o mađarskoj kulturi, folkloru i gastronomiji”, kazao je Šokčević.

Varaždinski festival tradicionalno koncerte ima i u drugim gradovima i mjestima, što je naglasila posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević. A gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da Varaždinske barokne večeri “nisu samo glazbeni događaj nego i izlog i vrata Varaždina u svijet”.

“Ove godine dopiru od naših prvih susjeda Mađara do dalekog Japana. To jest smisao glazbe. Glazba je jedini univerzalni jezik koji je čovječanstvo uspjelo u 25 stoljeća smisliti”, rekao je Čehok.

Na kraju je veleposlanik Japana u Hrvatskoj, Keiji Takiguchi, najavio da će upravo ta zemlja biti sljedeći partner VBV-a, kao prva azijska država. “Uvjeren sam da će japanski umjetnici iduće godine ispisati jedinstvenu i dugo pamtljivu stranicu u dugoj povijesti varaždinskog festivala”, rekao je veleposlanik Takiguchi.

A prije japanskih glazbenika u Varaždin dolaze mađarski pa će, uz Purcell zbor i Orfej orkestar, nastupiti orguljaš Xaver Varnus, lutnjist Istvan Konya, ansambl Marquise, barokni orkestar Savaria i Panonska filharmonija. Njima se u programu 47. Varaždinskih baroknih večeri pridružuju hrvatski glazbenici – domaći Varaždinski komorni orkestar i ansambl Camerata Garestin te Hrvatski barokni orkestar.

Komentiraj