U Hrvatskoj 56 novih slučajeva, ukupno 551, oporavilo se 37 osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite jutros je objavio kako je od jučer zabilježeno 56 novih slučajeva. U posljednja 24 sata Hrvatska ima 70 novih bolesnika, a ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj popeo se na 551.

Tijek konferencije:

Od jučer je zabilježeno 56 novih slučajeva – ukupno 551 bolesnik. U proteklih 24 sata 70 novih bolesnika.

Obavljeno je 4482 testiranja, 524 u posljednjih 24 sta. Prosječna dob bolesnika je 48.02 godine, 54 posto muškaraca, 46 posto žena. Postotak bolesnika izand 60 godina je 25 posto.

“I dalje smo u fazi linearnog rasta”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Oporavljeno je 37 bolesnika. “Nadajmo se da će najveći dio pokazati znakove oporavka. Nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga”, dodao je Beroš.

U četvrtak popodne treća je osoba preminula od koronavirusa. Riječ je o onkološkoj pacijentici iz Slavonskog broda.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o radu trgovina.

“Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskij poljopivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji pordaju hranu za životinje.

Stožeri Civilne zaštite moraju posebnu pozornost obratiti na situaciju na tržnicama. Kad se provjeri je li sve u redu, kroz par sati, očekujemo da će te trgovine početi raditi.

Drugo izuzeće se odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to zbog posljedica za saniranje štete od potresa.

Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funckionirali u ovim izvanrednim uvjetima”, poručio je Božinović.

Šef Crvenog križa Robert Markt poručio je građanima da ne otvaraju vrata onima koji od njih traže novac. “Naši volonterui ne traže novac. Molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave našoj policiji. Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji. Molim građane i da ne doživljajau naše volontere kao kurirsku službu”, istaknuo je.

Šefica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić kazala je kako je na respiratoru osam osoba. Komentirajući medijske napise da je supruga jučer preminulog muškarca iz Zagreba u kritičnom stanju, kazala je da je to netočno. Gospođa se, otkrila je, nalazi na običnom odjelu i nije životno ugrožena.

Ministar Božinović govorio je o propusnicama i kršenju mjera.

“781 osoba je u kršenju mjera izolacije. Što se tiče propusnica policija me izvijestila da ima određenih sumnji u manipulacije. To je ozbiljno kazneno djelo, krivotovorenje isprava. To je djelo koje se oviso o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. A valjda je svima jasno da u ovakvoj situacije neće se izricati minimalne kazne”, rekao je.

Ministar Beroš odgovorio je na novinarsko pitanje o stanju u staračkim domovima i zdravstvu.

“Svi zdravsteni radnici prije stupanja na svoja radna mjesta mjerit će temperaturu. Što se tiče staračkoh domova dali smo jasne upute kako i što. Mislim da se priprema i određeni update uputa za staračke domove. Mi ćemo određene mjere higijene i distanciranja i zabrane pojačati i danas objaviti o čemu se radi”, rekao je.

“Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje odgovornosti. Na terenu svi imaju vrlo detaljne upute. Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva i dobro je. Morma pohvaliti i njenu majku koja je rekla da je u samoizolaciji. Pohvaljujem i susjeda koji je curicu odveo. Tražim detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, sad je najvažnije da je curica dobro, a što se događalo prije nego je primljena u bolnicu istražit ćemo. Već sam zvao ravnatelja Hitne. Potrebno je da svi, i liječnici primarne zdravstvene zaštite, izvršavaju svoju ulogu”, poručio je Beroš.

Komentiraj