Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu, a na službenom dnevnom redu je rasprava o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnom postupku, kojima se iznos tih potpora povećava.

Ipak, očekuje se da će se raspravljati i o aktualnoj političkoj situaciji, nakon što je Središnji odbor HNS-a u srijedu navečer izglasao da će ići u koaliciju s HDZ-om.

UŽIVO:

10:15 Sjednica je nastavljena raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnom postupku, kojima se iznos tih potpora povećava. Prijedlog obrazlaže ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.

10:10 Mostov Nikola Grmoja kazao je da se s HNS-om neće ništa dogoditi, jer je to stranka koja ovisi o tome da ima svoje ljude u javnim poduzećima, te od toga egzistira. “No, s druge strane podsjećam kako se premijer cijelo vrijeme poziva na kolegijalnost, zbog toga je i izbacio Mostove ministre iz Vlade, da bi sada surađivao s onima koji su pokrenuli proceduru za izglasavanje nepovjerenja ministru Zdravku Mariću”, rekao je Grmoja.

Dodao je da se Plenković sada odriče i Matića i Barišića, čije ministarstvo daje HNS-u. “Toliko o kolegijalnosti. To je gaženje svih moralnih načela. Ovo je politička trgovina najgore vrste, nikad viđena u Hrvatskom saboru”, poručio je Grmoja.

10:05 SDP-ov Peđa Grbin rekao je da se iz činjenice da je Agrokoru rejting smanjen četvrti put u šest mjeseci vidi koliko je Agrokor uspješan nakon dva mjeseca Izvanredne uprave. “Ova današnja politička situacija posljedica je pokušaja da se sakrije sve ono što će isplivati vezano uz Agrokor. Oni koji danas ističu važnost kurikularne reforme, sutra će je morati provoditi s Hrastom, jer bez Hrasta nema parlamentarne većine”, istaknuo je Grbin.

10:00 U ime Kluba Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović rekao je kako su obvezni mirovinski fondovi zbog ulaganja u dionice Agrokora stvorili velike gubitke. “Tko je i zašto skrivao tu istinu?”, rekao je Lovrinović.

Naveo je kako su cijene tih dionica više nego prepolovljene te se upitao zašto su obvezni mirovinski fondovi financirali Agrokor. Lovrinović je dodao da je u slučaju Leda, irovinski fondovi na dionicama te tvrtke izgubili 600 milijuna kuna.

Istaknuo je kako je danas zatražio od HNB-a analizu svih ulaganja koje su OMF-ovi imali u Agrokor.

09:50 “Sve što je Vlada govorila da će se postići tim zakonom pokazalo se kao neistina. Nema te beneficije koju Agrokor nije dobio zadnjih godina. Prodaja u Konzumu pala je čak 30 posto, a dug je samo u mandatu ove Vlade porastao za 6 miljardi kuna. Samo za održanje tekućeg poslovanja Agrokora treba milijardu eura”, rekao je Branimir Bunjac u ime Kluba zastupnika Živog zida i Snage.

Dodao je da se vidjelo da je Vlada direktno odgovorna za Agrokor kada je premijer pregovarao s predstavnikom Sberbanka. “Premijer pregovara o kreditu za jednu privatnu tvrtku, kojoj u Nadzornom odboru i dalje sjedi Ivica Todorić”, rekao je.

Bunjac je uzaključio da će Vlada u konačnici morati stati iza Agrokora i preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom.

09:30 Sabor je očekivano započeo zahtjevima za desetominutnom stankom zbog aktualne političke situacije i Agrokora,a stanku su zatražili Branimir Bunjac iz Živog zida, Ivan Lovrinović iz Pokrenimo Hrvatsku te SDP-ov Peđa Grbin i Mostov Miro Bulj.

Komentiraj