FaH

USPIO REFERENDUM Birališta zatvorena, glasalo 51% birača

– Na referendumu koji se u nedjelju provodi u Republici Srpskoj do 17 sati je glasovalo oko 625 tisuća birača, podaci su koje je objavilo entitetsko povjerenstvo za provedbu referenduma.

Predsjednik povjerenstva Siniša Karan kazao je kako je riječ o izlaznosti koja premašuje 50 posto odnosno točno 51,7 posto registriranih birača što je po zakonu nužno kako bi referendum uspio.

Na biračkom popisu kojega su sastavile vlasti RS je točno 1.291.399 birača no ti se podaci ne podudaraju s onima sadržanim u jedinstvenom biračkom popisu za BiH koji je u posjedu državnog  Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i koje nije dopustilo uporabu tog popisa za provedbu referenduma.

Entitetski javni servis RTRS cijelog je dana emitirao spotove i domoljubne pjesme uz poruku “Srpska te treba” pozivajući na što masovniji izlazak na glasovanje.

Slična agresivna promidžba trajala je više od tri tjedna.

Glasačka mjesta u RS i inozemstvu zatvaraju se u 19 sati a od 21 sat očekuju se prvi rezultati referenduma na kojemu su se stanovnici RS izjašnjavali žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio tzv. republiku srpskog naroda.

Taj je praznik Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim smatrajući da diskriminira Hrvate i Bošnjake, a zabranio je i provedbu referenduma pa bi naredni korak mogla biti reakcija Tužiteljstva BiH. Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH u toj je zemlji kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

No zbog takvih kaznenih djela u Bih još nitko nije osuđen a na provedbu i dale čeka gotovo 90 odluka Ustavnog suda.

Komentiraj