Održane konzultacije na Pantovčaku

FaH

Jučerpopodne je pala Vlada, a već danas od 9 sati Kolinda održava konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskog sabora.

Tijek konzultacija:

13:00 Stigao je i Tomislav Karamarko, a s njim i Domagoj Ivan Milošević.

“Rekli smo da imamo kandidata za mandatara. Ovih 82 potpisa, mi ćemo i dalje pregovarati s onima s kojima pregovaramo, ne predajemo se i izbori su nam zadnja opcija opcija. S nekim ljudima smo pregovarali, ali oni su potpisali za raspuštanje Sabora”, rekao je Karamarko.

“Ovih sedam, osam dana treba smiriti strasti”, rekao je Milošević.

“Imamo kvalitetnog kandidata koji može pokretati pozitivne poteze. Ako dođe do izbora, to je nezgodan moment. Žao nam je Marića, ali mi pregovaramo i dalje. Mi ćemo i dalje nastojati, kolike su šanse, to je druga priča. Ne nudimo mi ništa, samo kvalitetniju Vladu. Ako su izbori, spremni smo za izbore”, rekao je Karamarko.

 

 

12:45 Milanović je stigao na Pantovčak.

“MOST je htio da izbori budu 15.7., ali mi smo za izbore 4. rujna. Predsjednica će odlučiti o tome. Ovo nije trenutak za radost. Mi smo spremni, ali nismo sretni. Nije bilo druge. Treba izgraditi nešto bolje. Nema rasprave o raspuštanju, samo odluka u kojoj se konstatira da će sabor biti raspušten 15. srpnja. Mislim da je predsjednica sklona tom datumu. To je dan prije početka škole. Reiner bi danas trebao okupiti ljude i dati to na glasanje. Naš stav su izbori, bit će teško ali smo optimisti”, kazao je Milanović.

12:43 Podolnjak: Predsjednici smo rekli da je dobra parlamentarna praksa u europskim drzavama da izbori ne budu u srpnju i kolovozu. Nemam informaciju kada će se nastaviti sjednica. Predložit cemo predsjedniku Reineru da se na sjednici predsjedništva Sabora i da se dogovorimo kada će se raspravljati o raspuštanju Sabora

12:33 Vrdoljak: Potvrdili smo da smo dali potpise i da predlažemo da se Sabor raspusti 14. 7. da bismo izbjegli da izbori budu tijekom kolovoza. Predlazemo da budu 4. ili 11. rujna. Ovo nije trenutak za veselje nego za ozbiljnost.


11:10 Pupovac: Smatramo da je raspoloženje građana za raspustanje. Klub Sdss-a i reformista je svoje potpise za raspuštanje urudžbirao. Izbori su potrebni što prije kako ne bismo gubili vrijeme dodjemo li u situaciju da imamo neizvjesne rezultate izbora i komplicirano slaganje vlasti.

10:48 Tireli: Naš stav je da je jedina opcija raspuštanje Sabora

10:45 Tepeš: Predsjednici smo rekli da smo kao dio Domoljubne koalicije za stvaranje nove vlade s Marićem kao novim premijerom. U toku dana ćemo mu dati potpise podrške.

10:19 Hrg: Naš stav je da treba presložiti većinu. To je službeni stav HSS-a. Hrvatska puno gubi izborima. Jos nismo potpisali podršku Mariću. Sjest ćemo i razgovarati. Nemamo nekih posebnih uvjeta. Ne tražimo nikakvo ministarstvo.

Dodig: Govoriti o stabilnosti u hrvatskim političkim uvjetima je jako teško. Izbori mogu donijeti još nestabilniju situaciju.

 

10:05 Prgomet: Predsjednici sam rekao da smatram da su izbori najbolje rješenje. U toku dana ćemo potpisati za raspuštanje Sabora. Naša stranka ne sudjeluje u pregovorima oko preslagivanja. Nećemo potpisati ničiju inicijativu nego ćemo potpisati i predati svoju za raspuštanje Sabora. Ne želimo sudjelovati u ničijoj predizbornoj kampanji.

9:50 Lovrinović: Zdrav razum govori da bi trebalo složiti novu vladu na programskim principima i stručnim ljudima. Ne bude li to moguće, treba ići na izbore. Oni su krajnje rješenje ali njima se puno gubi, a ja kao ekonomist pokušavam izbjeći troškove. Nema cijene za nas ulazak u vladu. Imali smo dvije dobre prilike za dizanje cijene. Nitko od nas trojice nema želja ući u izvršnu vlast. Gospodin Marić izgleda mirno i staloženo i doktor je znanosti, ali nas zanimaju njegovi programski ciljevi, a to bi trebala biti ekonomska politika, reforma poreznog sustava i nova demografska politika

9:35 Glavaš: HDSSB je za prijevremene izbore. U predsjednici gledamo faktor stabilnosti i ona mora presjeći. Jedno su želje političkih stranaka, a drugo je realnost. Rekli smo predsjednici da smo jako jako blizu potpisivanju za raspuštanje sabora. Nismo nikome dali potporu i bliži smo raspuštanju. Tu ćemo odluku donijeti u roku od sat dva. Po našem je mišljenju najbolje organizirati što prije ali to neće biti moguće prije polovice rujna. Ništa nam nitko nije nudio, samo su željeli ćuti nasa mišljenja o novom mandataru. Prespavali smo i zaključili da su izbori u rujnu

9:25 Kod Kolinde je trebao doći Ivan Vilibor Sinčić, ali se nije pojavio.

9:15 Stigao je Ivan Lovrinović.

8:55 Predstavnici SDP-a trebali bi s predsjednicom razgovarati u 12:30 sati, a HDZ u 13 sati.

8:50 Na konzultacije na Pantovčak prvi su stigli predstavnici HDSSB-a.

Komentiraj