Kako je najavljeno iz Croatia Airlinesa, od 12 sati u tijeku je konferencija za medije.

Najavljeno je kako će na konferenciji biti riječi o štrajku sindikata ORCA s kojim dosad nije postignut dogovor oko novoga kolektivnog ugovora. Iz Croatia Airlinesa najavili su i kako će Uprava Croatia Airlinesa istodobno iznijeti i informacije vezane za mjere koje su poduzete za osiguravanje redovitog poslovanja.

Podsjetimo, danas je najavljen štrajk sindikata ORCA, koji bi trebao početi 8. kolovoza, usred turističke sezone. Štrajk je najavljen jer sindikati i Uprava Croatia Airlinesa nisu uspjeli postići dogovor oko novog kolektivnog ugovora.

UŽIVO:

12:35 Poručio je i kako trenutni zahtjevi sindikata ORCA nisu realni.

12:31 Tomislav Rajković, predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu, također se obratio medijima i poručio kako je SHSZZ pristao potpisati postojeći kolektivni ugovor.

“Smatramo kako prava ovog ugovora nisu na razini koju bismo željeli, ali kompanija do kraja godine ne može ponuditi bolje kada očekujemo nove pregovore”, poručio je i rekao kako je ORCA na neki način onemogućila i njih u kolektivnim pregovorima jer je kasno krenula s pripremamam za pregovore.

“Nadamo se da će biti dovoljno mudrosti da se postigne dogovor i nadamo se da će se ova situacija brzo završiti. Zakonsko je pravo svakog sindikata da pokreće akcije kako bi ostavrili svoja prava. Mi nismo za pokretanje štrajka i ne podržavamo ga”, rekao je.

12:28 Poručili su putnicima da prate web kanale i društvene mreže Croatia Airlinesa kako bi bili obaviješteni o štrajku jer još uvijek postoji mogućnost da do štrajka ne dođe.

12:25 “Još uvijek ne znamo točan broj osoba koje će štrajkati, ali naša trenutna procjena je od 50 do 100 osoba”, poručio je i prokomentirao kako su prošlog tjedna tražili sudsku zabranu štrajka u vrijeme turističke sezone te kako se očekuje odluka Vrhovnog suda.

Slično su tražili 2010. godine kada je štrajk bio proglašen nezakonitim.

12:22 “Do sutra će biti spremni ugovori o najmu zrakoplova”, poručili su.

12:20 Prokomentirali su i navode o poremećaju u prometu koji se dešavaju rijetko, ali su opovrgnuli informaciju kako plaće nisu rasle.

“Postojeći kolektivni ugovor osigurava rast plaća”, dodali su.

12:19 “Croatia je u prosincu postigla dogovor sa druga dva sindikata koji su veći od sindikata ORCA pa se stoga postavlja pitanje opravdanosti štrajka”, poručili su.

12:12 Izjavili su kako ORCA nije jedini sindikat te kako kolektivni ugovor određuje razne dodatke koji reguliraju razinu plaće, tako da njihov argument o plaćama ne stoji.

“Mi smo sve to plaćali iako je posljednji kolektivni ugovor prestao važiti 31. prosinca nadajući se kako će ugovor biti postignut te smo i dalje otvoreni za razgovore i nadamo se kako će dogovor biti postignut”, poručili su.

12:07 Iz uprave su poručili kako će iznajmiti zrakoplove sa osobljem kako ne bi pao promet i kako nikome od putnika ne bi propao godišnji odmor.

“U štrajku će sudjelovati od 50 do 100 zaposlenika prema našim procjenama”, poručili su.

12:00 Očekuje se početak konferencije za medije.

Komentiraj