Policija: “Bili smo prisiljeni zapucati kako bi sačuvali vlastite i živote građana. Spriječena je veća katastrofa’

Navijači Hajduka napali su sinoć na autocesti A1 kod odmorišta Desinec policajce koji su ih organizirano pratili s utakmice u Zagrebu. Oko 1600 navijača Hajduka u autobusima, kombi vozilima i osobnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su stali kod odmorišta Desinec i tako blokirali autocestu smjeru Karlovca.

Do sada je utvrđeno da je došlo do ranjavanja dvije osobe koje su neposredno sudjelovale u napadu na policijske službenike te je ozlijeđeno 10-tak policajaca. Svi ozlijeđeni su izvan životne opasnosti.

Nakon DORH-a, o cijlom slučaju se oglasila Policijska uprava zagrebačka u povodu postupanja policije.

Pred novinare su došli zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Uz njih i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za  izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

“Policija je reagirala na narušavanje javnog reda i mira”, rečeno je na početku.

“Iz medija uočavamo da se kao potencijalni razlog za napad krije nemogućnost ulaska navijača s transparentom. Želimo reći da je organizator Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uvjete. A to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, željeli su pred samu utakmicu ući s transparentima”, rečeno je.

“Da sami iskomuniciramo da policija ne snosi odgovornost može li se unijeti transaprent”, rekao je.

“Nakon toga svi navijači su ostali vani. Bili su mirni. U jednom trenutku nakon početka utakmice sami su rekli da bi krenuli put Splita. U koloni je bilo 260 vozila”, rečeno je.

Policija bila brojčano nadjačana

“Kolege su bile brojčano nadjačane, desterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli… Policajci su izdali upozorenje da se prestane, to nije dalo rezutlata, upotrijebili su sredstva prisile, tjelesnu snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja”, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić

“Navijači su onda u jednom trenu stali, a to je dalo vremena da pojačanje dođe”, dodao je.

“Iz medija uočavamo da se kao potencijalni problem događaja u Desincu navodi nemogućnost ulaska navijača s transparentima. Prije četriri dana je organizator utakmica javio navijačima proceduru ulaska s transpaarentima. Potrebno je prije utakmice donijeti transparent na pegled, no navijači Hajduka su se na to oglušili i htjeli direktno ući na stadion. Policija je tu samo u ulozi osiguranja i provedbe odluka organizatora, tako da to nema veze s policijom. Nakon neodobravanja ulaska s transparentima svi navijači Hajduka ostali su izvan stadiona i u jednom trenutku izrazili želju da krenu za Split. Organizirali smo kolonu. Cijela trasa do Splita bila je osigurana”, dodao je.

Nije bilo naznaka o sukobu

“Ništa nije davalo naslutiti da će se ovako nešto dogoditi, no u jednom trenutku su zausatvili sve prometne trake i krenuli u napad na policijske službenike. Kolege su bile brojčano višestruko nadjačane, bilo je 16 policajaca,  a počinitelja i nekoliko stotina. Napad je bio agresivan, uz oporabu raznih predmeta, poput palica, boca, kamenja, lanaca, svega što su našli na prostoru benzinske postaje. Kad se nisu smirili na naredbe policajci su ispucali nekoliko hitaca, da dozovu pomoć i kao upozorenje da prestanu s napadom. Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda. Velik broj navijača uključen je u napade, no i veći broj policijskih službenika postupao je na različite načine. Intenzivno radimo na utvrđivanju svih činjenica, velik je broj aktivnosti i potrebno je vrijeme za procesiranje svih događaja i informacija. Volio bih još naglasiti, ima različitih napisa u medijima, poput onih da je “sinoć postupala Mamićeva policija”. To smatramo krajnje uvredljivim, posebno kad imao 20-ak ozlijeđenih službenika, Policija je sinoć radila svoj posao u  cilju zaštite javnog reda i mira, ali i zaštite života svih. Napad je izvrđen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postai, Stavite to u prvi plan, to je najvažnije, kakava je to bila opasnost za sve u okolici”, zaključio je Barić.

“Tri službenika su uporabila vatreno oružje, dva u zrak. Treći je ispalio 11 hitaca u betonsku površinu”

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić rekao je da je policija djelovala već od 16 sati prije utakmice. “Niša nije ukazivalo da može doći do ovog incidenta. Sve što se događalo mimo incidenta – cijenimo da je prošlo u najboljem redu. Priveli smo 21 osobu, od čega 20 domaćih navijača, a jedan gostujući.”

“Namjerno su koristili sva raspoloživa sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Od staklenih boca, remenja, hladnog oružja, teleskopskih štapova, prometnih znakova, aparata za gašenje požara… Policijski službenici bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje u cilju poziva u pomoć, zastrašivanja kako bi odbili napad na sebe i osobe u okolini.”

Tri službenika su uporabila vatreno oružje, dva u zrak. Treći je ispalio 11 hitaca u betonsku površinu te je, pretpostavljaju, došlo do ozljeđivanja navijača.

Marko Rašić/ Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Dio navijača je bez ikakvih upozorenja prešao na prometni trak iz pravca juga prema Zagrebu gdje su ih policijski službenici uspjeli vratiti da ne bi ugrozili sudionike u prometu, a i svoj vlastiti život.”

“Jedan navijač je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu propucavanja nadkoljenice. Imamo informaciju da se tijekom dana u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. Međutim, on je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. I još jedan navijač se javio u zdravstvenu ustanovu na području Splita. Sveukupno četiri navijača. 35 osoba je ozlijeđeno – 15 navijača i 20 policijskih službenika.”

Mlađe punoljetne osobe od 18 do 21 godine 

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić rekao je da je proveden očevid na benzinskoj postaji Desinec.

“Kako se radi o početnoj fazi kriminalističkog istraživanja mogu reći da su neke radnje poduzete, a brojne će biti poduzete tako da ćemo utvrditi sve okolnosti događaja. Preuranjeno je govoriti osim o kaznenoj odgovornosti navijačke skupine, odnosno pojedinaca.”

Radi se o mlađim punoljetnim osobama od 18 do 21 godine života. “Već su organizirane ekipe koje bi pomogle, morate priznati da je to veći broj prijavljenih osoba. Radi se o 42 osobe. Tako da su mobilizirane i dodatne snage da bi se to moglo obaviti u zakonskim rokovima.”

Od privedenih osoba jedna osoba je maloljetnik, 11 je mlađih punoljetnika, a ostali su punoljetni, otkrio je Rašić.

Trojica službenika su pucala u zrak, a četvrti u zrak i tlo.

“Jasno je da je njihov napad bio pomno pripreman i dogovoren, sve ukazuje na to”, rekao je Barić.

Je li ovo bio napad s namjerom da se ubije? “Možda je preuranjeno za reći, ali prema svemu onom što je moguće u ovakvom napadu i ovakvim intenzitetom – apsolutno da.”

Komentiraj