Odbori potvrdili Tolušića i Horvata

n1

Na zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav saslušani su kandidati za novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva nakon što je s tih dužnosti, zbog afere Hotmail, morala otići Martina Dalić, izvještava televizija N1.

Kandidati za te dužnosti, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te Darko Horvat, HDZ-ov zastupnik i ministar poduzetništva i obrta u Vladi Tihomira Oreškovića, većinom glasova dobili su podršku odbora i sada čekaju izglasavanjeu Saboru koje je najavljeno za petak.

17:29 Saborski Odbor za gospodarstvo sa šest glasova “za” i jednim suzdržanim podržao je Darka Horvata za novog ministra gospodarstva.

17:20Ivan Vilibor Sinčić: Jeste li upoznati sa situacijom kako se krivotvore financijska izvješća za Rafineriju u Sisku, žele se prikazati da su gubitaši a što zapravu nisu. I premijera sam pitao je li provjerio navode iz Nacionala koje je o tome pisao. Mene ova situacija u Željezari podsjeća na situaciju u Agrokoru: Jeste s tim upoznati?

16:38 Peđa Grbin (SDP): Je li istina da ste “karcinomom” nazvali ljude koji rade u Uljaniku?

Horvat: Nije ponata što su me mediji krivo prenijeli već što me vi sada krivo prenosite. Nitko od 1300 radnika u Uljaniku nije poistovjećen s karcinomom. Ja vas pitam jeste li vi spremni riskirati radna mjesta u Uljaniku? Vlada RH će učiniti sve da se ne ugasi niti jedno mjesto u Uljaniku. Rekao sam da nije korektno održavati radna mjesta subvencijama.

Peđa Grbin: Slažete li se premijerovim izjavom da je “prodaja HEP-a najbolji način za otkup INA-e?”

Horvat: Slažem se sa svime što je rekao premijer. INA treba konzistentnog strateškog partnera koji će je izvesti iz RH i pozicionirati kao regionalnog igrača.

16:30 Peđa Grbin (SDP): “Za kraj iz kojeg dolazim najvažnije pitanje pitanje Uljanika i 3. maja. Ministarstvo gospodarstva ima ključnu ulogu u izradi plana restrukturiranja. Je li vam prihvatljiv plan koji će značiti gubitak više od tisuću radnih mjesta?

Pitanje procesa izvanredne uprave u Agrokoru. Ministarstvo gospodarstva ima ključnu ulogu i u odabiru savjetnika. Mislite li napraviti neku reviziju?

Znate li da je predsjednik Vlade prije godinu i tri mjeseca rekao je da je 23 posto prodaje HEP-a najbolje za otku INA-e. Slažete li se s njime.

Prije dvije godine 5. svibnja, iako ste tada bili ministar poduzetništva na jednom ste kongresu najavili sudjelovanje u ruskom građenju nuklearne elektrane u mađarskom Paksu. Smatrate li i dalje da Hrvatska treba ulagati u rusku nuklearnu elektranu u Mađarskoj? Zašto je to u Hrvatskom interesu?”

16:10 Premijer Plenković napustio je dvoranu.

15:55 “Po pitanju INA-e, moje je mišljenje da ona kao izolirani otok ne može i da joj treba jak strateški partner. Privatizacija HEP-a. 1999., 2016. i sada je moj mišljenje da HEP privatizaciju ne treba”, kazao je Horvat.

15:50Saša Đujić (SDP): “Zanima me, vi kao budući ministar gospodarstva, kakav je vaš pogled na probleme u brodogradnji? Koja bi vaša poruka bila radnicima 3. maja i Uljanika, mogu li biti mirni? Drugo, zanima me vaš stav oko privatizacije HEP-a, što mislite o otkupu INA-inih dionica. Koje je vaše mišljenje o budućem plutajućem LNG-u?

Horvat: LGN, kada o jednom projektu razgovarate 30 godina i želite ga bez obzira da političku opciju koja vodi Vladi, onda mislim da danas nema političara koji je protiv takvog projekta. Mislim da Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja LNG treba. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište i RH, a pogotovo regije pripremi i navikne na takav proizvod.

15:40 “Bio sam od početka stava da kao odgovorna stranka i netko tko u ovom trenutku vodi vladu ne možemo stati po strani, gledati i čekati. Rezultat toga je zakon o izvanrednoj upravi i mislim da je polučio efekte koji su spasili najveće trgovačko društvo u RH”, kazao je Horvat na pitanje Stjepana Čuraja (HNS) o lex Agrokoru.

Komentiraj