Patrik Macek/PIXSELL

BAČIĆ ‘U petak ćemo odbiti interpelaciju’

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić za izjavio je da da će vladajuća koalicija u petak odbiti SDP-ovu interpelaciju.

“Sutra ćemo ići i s jednim zaključkom s kojim ćemo ne samo odbiti interpelaciju, već ćemo dati punu potporu Vladi RH u nastavku aktivnosti oko nabavke višenamjenskih borbenih zrakoplova kako bi Hrvatska doista imala odgovorajuće ratno zrakoplovstvo”, smatra Bačić.

“Ovo je pokušaj 16 zastupnika jedne stranke za koju neću reći da je u rasulu, ali čiji je rejting na povijesno niskoj razini, da traže odgovornost Vlade koja u trećoj godini mandata bilježi gotovo 30 posto podrške građana što je također dosad nezabilježeno”, kazao je Bačić. Ističe kako je tome tako jer Vlada uspijeva Hrvatsku učiniti boljom.

Pohvalio je ministra Krstičevića, podsjetivši  da je u mandatu povećao proračun za obranu za preko milijardu kuna, donio strategiju hrvatske nacionalne sigurnosti, napravio novi operativni razmještaj Hrvatske vojske, vratio materijalna prva Hrvatske vojske.. “Ovo je političar Damir Krstičević”, naglasio je .

“SDP danas liju krokodilske suze zbog toga što nije realiziran posao protiv kojeg su u startu bili protiv”, dodao je HDZ-ov Bačić.

19.50 Konačno se za riječ javio i Damir Krstičević. Ponovio je već poznate teze o cijelom poslu.
“Niti jedna država koja je dostavila ponudu nije se žalila na postupak nabavke. Od početka je bio uključen matični Odbor za obranu, i prije nego smo počeli s procesom. Cijeli Odbor je dao suglasnost za kompletan proces. Ono što je isto ključno, kroz cijeli proces, nakon što je stručna skupila dala, opet smo dali matičnom Odboru kompletnu dokumentaciju. Svi papiri su bili u ovom Saboru”, rekao je Krstičević.

“Što se tiče Hrvatske, ponavljam, napravili smo sve ispravno i postavili sva potrebna pitanja. To je jedina istina. Ponavljam, nisu stvorene nikakve financijske štete za proracun. A što se tiče jamstva, nema većeg jamstva od vlade s vladom. Zato je ova vlada inzistirala na vlada s vladom. Vidimo da to kasnije nisu uspjeli.

Što se tiče izgubljenog vremena, najviše vremena je izgubljeno 15 godina kad se po tom pitanju ništa nije događalo. Nikad ova država nije kupovala avion i puno smo na tome naučili”, rekao je, piše N1.
17.45 Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) ocijenila je da je interpelacija loše napisana, neutemeljena i promašena. “Osim medijske pažnje koju ćete dobiti druge efekte neće imati”, rekla je te dodala kako nije ugrožena ni nacionalna sigurnost ni međunarodni ugled, ali može biti ugrožen ugled onih koji su je pisali.

Ivan Pernar (Živi Zid) pitao je SDP-ovce po čemu je nabava borbenih aviona netransparentnija od remonta MIG-ova u vrijeme SDP-ove Vlade.

“Posao remonta MIG-ova koštao je 132,9 milijuna kuna i prikazivao se kao najveći vojni posao SDP-ove Vlade. Smatrate li taj posao transparentniji nego ovaj, tim više što postoje i optužnice i suđenje, a posebno je loše što je suđenje oko remonta MIG-ova zatvoreno za javnost”, rekao je Pernar.

HDZ-ov Petar Škorić SDP-ovcima je poručio kako podmeću, da je nabava borbenih aviona bila maksimalno transparentna, dok u vrijeme SDP-ove vlasti ništa nije bilo transparentno.

“Da nije izvršen remont MIG-ova prije šest-sedam godina Hrvatska ne bi danas imala nadzvučnu komponentu borbenog zrakoplovstva i da nije bilo tog remonta danas ne bi bilo ove interpelacije jer ne bi bilo ni ove nabave jer bi bila bespredmetna i vi to dovodite u pitanje”, odgovorio je SDP-ovac Peđa Grbin.

Grbin: Kockamo se s ugledom zbog nečije fiks-ideje

Grbin je u uvodnom izlaganju ustvrdio kako je nabava eskadrile trebala biti najveća nabava vojne opreme od osnutka HV, a HRZ-u je trebalo osigurati kapacitete za naredna desetljeća, no zbog tvrdoglavosti i nekompetentnosti onog koji je vodio postupak pretvorena je u fijasko.

“Uz to, na nabavku su potrošena i značajna sredstava, ali još ne znamo u kojem obimu”, rekao je Grbin poručujući kako je dovedena u pitanje i postignuta razina suradnje s SAD-om.

“Ova nabava pokazala je da Ministarstvo obrane dok mu je ministar Krstičević na čelu nema znanja za provođenje ovako opsežne nabava”, ustvrdio je.

Podsjećao je na nelogične i kontradiktorne informacije o tom postupku tijekom protekle dvije godine, a posebno zadnjih mjeseci, a Krstičevića prozivao da je očito sam pustio povjerljive dokumente u javnost.

“Njihovim je puštanjem doživio spektakularan neuspjeh jer su samo potvrdili da nabava, na način kako ju je vodio od početka, bila osuđena na propast. Smatramo potrebnim otvoriti raspravu i utvrditi što je sve pošlo krivo”, rekao je Peđa Grbin.

Premijer i vlada, ističe, i danas tvrde da grešaka nije bilo. “Ali sada imamo promjenu. Danas više neće samo gospodin Krstičević bit zadužen za nabavu zrakoplova. Kako nam je rekao premijer bit će to međuresorno povjerenstvo. Da li je to poruka da u dosadašnjem postupku nije bilo se u redu?”, pitao se Grbin.

Je li normalno, pitao je, da se ovako kockamo s “teško stečenim ugledom zbog nečije fiks ideje, osobnog ili financijskog interesa koji bi za ovakvu transakciju mogli imati pojedinci”. “Ova je nabava bila fijasko”, zaključio je Grbin.
17.00 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je ocijenio da je zbog afere s nabavom borbenih aviona izgubila vrijeme, teško stečeni ugled i novac, a s druge strane sabornice SDP-ovce su podsjećali na netransparentne remonte MIG-ova u vrijeme njihove vlade.

“Vlada i ministar obrane Damir Krstičević obmanuli su i javnost i Odbor za obranu, a Hrvatsku su izložili međunarodnoj blamaži. Svojim ostankom oni ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana”, poručio je Bernardić u uvodnom govoru SDP-ove interpelacije o radu vlade zbog propale nabavke borbenih aviona.

Premijeru Andreju Plenkoviću sugerirao je da bi bilo bolje da smijeni Krstičevića umjesto da na takav način ponižava resornog ministra.

“Nije li lakše da smijenite ministra obrane nego da ga ovako ponižavate. Nemojte mu to raditi, ako ni zbog čega drugoga onda zbog njegova dostojanstava, ali i poštovanja prema ratniku”, poručivao je šef SDP-a.

Danas, rekao je, treba pokrenuti pitanje tko je i zašto u medije puštao tajne i klasificirane dokumente vezane za vojnu sigurnost. Pitao se i koga se time štiti.

Obrambena sposobnost Hrvatske, tvrdi, po prvi je puta dovedena u pitanje nakon Domovinskog rata.

Ponavljao je kako je SDP odavno upozoravao na problem s kupnjom aviona jer se, tvrdi, od početka radilo o netransparentnom procesu.

“Prava je istina da je premijer Plenković taj koji laže i nastavlja lagati. Jasno je da je papir upozorenja postojao, da su premijer, ali i predsjednica i ministar bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu”, navodio je Bernardić.

Predsjednici Republike uputio je pitanje je li njezin predstavnik bio na otvaranju ponuda za avione.

“Ako tvrdite da ništa ne znate, što je on tamo radio i zašto ste ga slali?”, čudio se čelnik SDP-a.

Resornog je ministra pak pitao je li točno da se njegova bivša firma naknadno upisala u registar i održavanje i servisiranje aviona.
16.45 Premijer Andrej Plenković je branio svog ministra Krstičevića nastojeći objasniti da je Hrvatska radila pametno i staloženo prateći sve okolnosti. Naglasio je da za neuspjeh kriv izostanak dogovora između SAD-a kao zemlje porijekla zrakoplova i Izraela kao zemlje koja je morala, prije prodaje Hrvatskoj, vratiti stare zrakoplove na tvorničke postavke. Odbacio je mogućnost da je počinjena ikakva šteta na poslovnom i političkom planu, te na području imidža zemlje.
16.00 Polazišta interpelacije su branili i tumačili Peđa Grbin, i Davor Bernardić. Navodili su svoje viđenje kronolopkih događaja s neuspješnim poslom oko nabave izraelskih višenamjenski borbenih oldtimera. Izazvali su gomilu reakcija iz vladajuće HDZ-a s podsjećanjima na rekonstrukciju MIG-va 21 iz ere premijera Zorana Milanovića.
15. 00 Hrvatski sabor u četvrtak poslijepodne raspravlja o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji aviona.

Na početku rasprave zatražene su dvije stanke.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da ministarstvo nije bilo sposobno provesti nabavu aviona, te podsjetio na kontradiktorne i lažne informacije koje su dolazile o procesu nabave. Čitave su vrijeme, kaže iz ministarstva govorili neistine.

“Čini se da je gospodin Krstičević sam u medije odlučio pustiti dokumente nadajući se da ne razumijemo engleski”, rekao je Grbin.

“Nabava aviona trebala je biti najveća pojedinačna nabava u MORH-u, no zbog tvrdoglavosti i nekompetentnosti onog koji je bio zadužen za to pretvorena je u fijasko. Hrvatska je izgubila dvije godine, osim vremena su izgubljena i značajna novčana sredstva, nažalost ne znamo u kojem obimu jer Vlada te informacije krije kao zmija noge”, rekao je u raspravi, koja je počela nakon stanke, SDP-ov Peđa Grbin.

Kazao je da Vlada i Ministarstvo, dok mu je na čelu političar Krstičević, nema znanja i sposobnosti provesti ovako zahtjevan posao.

Prema sadašnjem broju prijavljenih za riječ, rasprava bi mogla trajati više od sedam sati.

U Saboru će Vladu braniti Andrej Plenković, a s njim je došao i ministar obrane Damir Krstičević te državni tajnici i pomoćnici iz MORH-a.

Plenković je pri dolasku poručio da očekuje smirenu i tolerantnu raspravu. Ministar Krstičević poručio je da danas nema razloga za nervozu.

Komentiraj