UZBUNA U KOALICIJI Penava i Radić traže hitan sastanak s Plenkovićem zbog Sanaderova prijedloga o Pupovcu

Autor:

13.01.2022., Zagreb - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava sa suradnicima odrzao konferenciju za medije. Mario Radic, potpredsjednik Domovinskog pokreta. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacional je od izvora bliskih saborskim krugovima HDZ-a doznao da se upravo odvija operacija koja bi mogla rezultirati prvom javnom svađom između novopečenih koalicijskih partnera HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Naime, HDZ predvođen Andrejom Plenkovićem, očito kako bi se odužio dosadašnjem vjernom koalicijskom partneru SDSS-u, planira predložiti i podržati predsjednika SDSS-a i Glavnog odbora SDSS-a Milorada Pupovca za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava. Međutim, vodstvo Domovinskog pokreta tome se planira žestoko suprotstaviti.

O tome što se danas dogodilo, jedan od Nacionalovih izvora ispričao je ovo:
Ante Sanader došao je danas zastupniku Domovinskog pokreta Igoru Peternelu s idejom da će HDZ predložiti Pupovca kao šefa tog saborskog Odbora za ljudska prava. Odmah je nastala uzbuna. Ivan Penava i Mario Radić zatražili su hitan sastanak s Plenkovićem jer nemaju namjeru to podržati.”

U tom kontekstu i izvori bliski Domovinskom pokretu vide u toj operaciji pokušaj vodstva HDZ-a da isprovocira vodstvo Domovinskog pokreta, ali moguće i u prvom pokušaju zaobilaznim putem testira mogućnost velike koalicije – to jest koalicije HDZ-a i SDP-a.

Ovako to vidi izvor blizak vodstvu Domovinskog pokreta:
“Naravno da će ovi iz SDP-a i Možemo! podržati prijedlog da Pupovac postane šef tog Odbora. Čak i ako Možemo! uskrati svoju podršku Pupovcu, SDP će ga sigurno podržati i dići ruke za Pupovca, i oni će imati većinu bez obzira na DP. U svemu tome likovat će Most koji će sigurno iskoristiti priliku da viče kako je Pupovac, eto, na vlasti.”

Kako će ta stvar završiti, vidjet će se nakon sastanka Penave i Radića s Plenkovićem.

RADIĆ ‘Niti je bilo sukoba niti ima raskola. Akcija HDZ-a neće uspjeti’

Dodatno je, međutim, intrigantno što u Domovinskom pokretu smatraju da upravo HDZ stoji iza većine medijskih napisa koji sugeriraju raskol u Domovinskom pokretu. Naime, nakon ovotjednog pisanja Nacionala kako Mario Radić nije ušao u Vladu jer planira Plenkovića kontrolirati na redovnim koalicijskim sastancima, pojavili su se medijski napisi o navodnoj svađi između Radića i Penave koji je poručio da je on taj koji bi trebao, kao predsjednik stranke, biti glavni predstavnik DP-a na koalicijskim sastancima s Plenkovićem, a ne Radić.

Ukoliko se situacija hitno ne sanira, mogla bi doći u pitanje stabilnost saborske većine i puno prije no što se mislilo.

IZVAN BANSKIH DVORA ‘Radić želi Plenkovića izravno kontrolirati na koordinacijskim sastancima gdje mu ovaj neće šefovati’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.