Uz sve afere Narodne novine i dalje masovno zapošljavaju krapinsko-zagorske HDZ-ovce

U Narodnim novinama posljednjih tjedana nastavljen je val zapošljavanja kadrova koje se može povezati s krapinsko-zagorskim HDZ-om, odnosno saborskim zastupnikom i predsjednikom županijskog ogranka te stranke Žarkom Tušekom

U Narodnim novinama, tvrtki od strateškog državnog interesa, u posljednjim tjednima nastavljen je val zapošljavanja kadrova koje se može povezati s krapinsko-zagorskim HDZ-om, odnosno saborskim zastupnikom i predsjednikom županijskog ogranka te stranke Žarkom Tušekom, koji već nekoliko godina slovi kao glavni kadrovik u ovoj kompaniji. Pored toga, nižu se i poslovne odluke koje izvori iz samih Narodnih novina označavaju kao u najmanju ruku dvojbene, pa i suspektne, a kao i u nizu recentnih skandala sve protječe bez reakcije Vlade kao vlasnika. Nacional je tijekom prošlog tjedna dobio informacije o novom zapošljavanju na visokom i iznimno odgovornom mjestu u ovoj tvrtki: novi voditelj Odjela javne nabave postao je Marko Dolovčak, član HDZ-a i predsjednik Mjesnog odbora Mihaljekov Jarek, naselja u južnom dijelu Krapine. On je donedavno bio zaposlen u tvrtki Krakom iz Krapine, inače u većinskom vlasništvu Grada Krapine, i to kao rukovoditelj Službe ekonomskih i općih poslova, a intrigantno je da je upravo iz te tvrtke u Narodne novine svojedobno došao i aktualni voditelj strateškog razvoja Damir Belošević, inače i načelnik općine Đurmanec. Također, direktorica društva Krakom ujedno je i članica Revizorskog odbora Narodnih novina.

Ovo je tek dio kadrova bliskih HDZ-u iz Krapinsko-zagorske županije koji nevjerojatnom preciznošću ulaze u hijerarhiju Narodnih novina i u njoj čudesno prosperiraju, toliko da sugovornici Nacionala iz ove tvrtke s time već zbijaju šale i opisuju da se ‘’osjećaju kao u krapinskom HDZ-u, a ne u vlastitoj firmi’’. Od početka ove godine ondje su – doduše, mahom uz provedene formalne javne natječaje – zaposleni deseci ljudi iz tog kraja, a neslužbeni izvori ogroman broj njih povezuju upravo sa saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom. ‘’Po svemu sudeći, on je od Plenkovića dobio odriješene ruke i radi što god hoće’’, uvjeren je isti sugovornik. Nacional je sustavno pratio događanja Narodnih novina u proteklim mjesecima i otkrio kako je među stotinama prijavljenih kandidata za voditelja strateškog razvoja odabran spomenuti HDZ-ov načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, za rukovoditelja sektora logistike također HDZ-ov Miroslav Ivanković, donedavni predsjednik stranačke mladeži u Zagorju, a i rukovoditelj službe financijskih i računovodstvenih poslova je Daniel Vnuk, HDZ-ov član Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Tu je i Marijan Banić, brat HDZ-ove Martine Banić koji je kao politolog odabran da vodi nabavu u toj državnoj tvrtki. Na poziciju direktorice službe pravnih, kadrovskih i općih poslova vraćena je Tajana Tušek, rodbinski povezana sa Žarkom Tušekom, a istom praksom nastavljeno je i nakon javnih prozivki, pa je donesena odluka o primanju u radni odnos na mjesto ‘‘prodavač-administrator’’ u Virovitici osobe s prezimenom Regvar, za koju se tvrdi da je članica obitelji brata člana Uprave Mate Regvara. Otprilike u isto vrijeme u Osijeku je na mjesto ‘‘regionalni prodavač’’ zaposlena ženska osoba za koju se navodi da je iz obitelji njegove supruge. Na vrhu piramide, u Upravi, sjedi Tušekov pouzdanik Mato Regvar, za kojega je Nacional nedvojbeno ustvrdio da novac tvrtke troši na raskošne bakanalije i pijanke – pa je tako jednom prilikom platio navodni službeni ručak, u stvarnosti alkoholnu seansu na kojoj je sam ispio gotovo četrdeset rakija viljamovki i imao problema s vožnjom u alkoholiziranom stanju. Na taj skandal – kao i na indicije o iznimno nesavjesnom poslovanju i štetne ugovore sklopljene s Hrvatskim nogometnim savezom ili oko neuspjele proizvodnje toaletnog papira – nakon nekoliko tjedana skandaliziranja u javnosti reakciju je najavio Nadzorni odbor tvrtke, a posredno i ministar gospodarstva Darko Horvat, no na koncu su izostali bilo kakvi konkretni koraci.

‘’Taj isti ministar Darko Horvat je u slučaju donedavnog ministra Lovre Kuščevića izjavio da je on svojim potezima nanio političku štetu Vladi i HDZ-u; pa zar stranačko kadroviranje i uhljebljivanje u Narodnim novinama zbilja ne predstavlja problem oko kojeg će se barem oglasiti?’’ rezigniran je drugi sugovornik Nacionala, odlično upućen u odnose unutar ove tvrtke.

Ulazak članova HDZ-a u hijerarhiju NN-a napravljen je s tolikom preciznošću da sugovornici Nacionala iz te tvrtke opisuju da se ‘osjećaju kao u krapinskom HDZ-u, a ne u vlastitoj firmi’

Već nakon što je u kolovozu ove godine nakon provedenog javnog natječaja na poziciju imenovan novi voditelj Odjela javne nabave Marko Dolovčak, Narodne novine pokrenule su proceduru nabave novih službenih vozila. U planu javne nabave bile su predviđene dvije stavke za ovu namjenu – jedna za šest kombija i jedan kamion u iznosu od 1,5 milijuna kuna bez PDV-a, te druga za 10 lakih dostavnih vozila u iznosu od 700 tisuća kuna bez PDV-a. No, nakon Dolovčakova imenovanje već 23. rujna mijenja se plan nabave i dodaje nova stavka po kojoj će tvrtka putem operativnog leasinga nabaviti još neutvrđen dodatni broj vozila i za to izdvojiti čak 5,3 milijuna kuna bez PDV-a. Za njihovu nabavu nadležan je sektor logistike, na čijem čelu je također HDZ-ovac Miroslav Ivanković.

‘’Nikomu nije jasno otkud se stvorila potreba za tolikim brojem novih vozila, no zaposlenici međusobno spekuliraju da se u pozadini nalaze drugi interesi te upozoravaju da u idućim tjednima treba obratiti pažnju na način kojim se provodi javna nabava. Neki od njih čak su uvjereni da znaju koja će autokuća i iz koje županije na koncu dobiti posao’’, prepričava Nacionalov sugovornik.

Među novijim neobičnim poslovnim potezima ove državne tvrtke izdvaja se i planirano preuređenje njene poslovnice u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma koje već u samom početku procesa izaziva dvojbe oko mogućeg napuhavanja troškova. Tako je na stavci ‘’izrada projektne dokumentacije za preuređenje’’ predviđen iznos od 195 tisuća kuna, a na stavci ‘’izrada projektne dokumentacije za uređenje interijera’’ 150 tisuća kuna, a obje su simptomatično ispod granice od 200 tisuća kuna. Ovi iznosi po tvrdnjama više upućenih sugovornika Nacionala u najmanju ruku trebali bi se preispitati. ‘’Navedeni projekti teško mogu stajati toliko: za ovaj novac mogu se dobiti projekti unutrašnjeg preuređenja sportske dvorane ili manjeg trgovačkog centra, što znači da se definitivno radi o prevelikom novcu za jedan običan poslovni prostor, odnosno poslovnicu tvrtke koja prodaje papir’’, kazao je jedan ugledni arhitekt odlično upućen u stanje na tržištu.

Nacional se uoči objave ovog teksta, kao i u prethodnim slučajevima, službeno obratio Narodnim novinama i od njih zatražio pojašnjenje nove runde zapošljavanja krapinskih HDZ-ovaca, obrazloženje iznenadne potrebe za višemilijunskom nabavkom novih vozila, pa i detalje oko preuređenja zagrebačke poslovnice ove tvrtke koje već u startu uzrokuje neobično visoke troškove. Umjesto toga, iz Narodnih novina odgovorili su pozivanjem na svoje ranije poslane demantije na prethodne tekstove. ‘’Želimo vas izvijestiti da Narodne novine d.d. svoje poslovne aktivnosti provode u skladu s Planskim dokumentima, te utvrđenim pravilnicima i procedurama’’, odgovoreno je Nacionalu, bez konkretnog pojašnjenja bilo kojeg dvojbenog detalja u njihovom poslovanju.

Komentiraj