Dvije nove skulpture iz umjetničkog opusa “Ptice u letu” izraelske umjetnice vinkovačkog podrijetla Dine Merhav postavljene su u srijedu u parku u vinkovačkoj ulici Josipa Lovretića, uz sam Bosut nedaleko od gradskog središta.

Krajem prošle godine u tome je parku postavljeno jedanaest skulptura Dine Merhav koje je umjetnica darovala Vinkovcima za budući Memorijalni park obitelji Gross. Ta obitelj, u kojoj je rođena Dina Merhav, u Vinkovce se doselila sredinom 19. stoljeća te aktivno sudjelovala u gospodarskoj i kulturnoj izgradnji grada do Drugoga svjetskog rata.

“Presretna sam kada vidim svoje skulpture u ovom prostoru i zahvalna sam gradskim vlastima Vinkovaca što su izložili moje ptice koje radim s velikim zadovoljstvom jer ptice predstavljaju slobodu i stremljenje prema otvorenom nebu”, rekla je Dina Merhav koja je u povodu Dana grada Vinkovaca na svečanoj sjednici Gradskog vijeća primila i Zlatnu plaketu “Grb Grada Vinkovaca”.

Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Također je kazala kako je spremna Vinkovcima darovati još neke od svoj skulptura i radova.

“Grad Vinkovci su ponosni što Dina Merhav ima korijene u Vinkovcima i što je odlučila dio svojih umjetnina pokloniti Gradu”, kazao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetivši kako je u Vinkovcima u utorak predstavljen i novi turistički vodič u kojem su kao nova znamenitost Grada Vinkovaca navedene i “Ptice u letu” Dine Merhav.

Gradski pročelnik za kulturu i turizam Mario Banožić naveo je kako su Vinkovci nedavno prema EU fondovima kandidirali projekt “I understand” s ciljem oživljavanja povijesti židovske zajednice u tome gradu. Nada se da će se tom projektu, ako bude odobren, pridružiti i Dina Merhav te svjedočiti o životu svoje obitelji koja je u 19. i početkom 20. stoljeća bila jedan od pokretača razvoja ondašnjih Vinkovaca.

Dina Merhav rodila se 1936. u Vinkovcima, a od 1949. živi u Izraelu. Školovala se na Akademiji Bezalel, a kasnije je bila predavač College of Design u Haifi. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu, a od 1989. isključivo radi u željezu. Živi i radi u jedinstvenom umjetničkom naselju Ein Hod, koje je osnovano 1953. i u njemu žive isključivo likovni umjetnici svih profila djelatnosti.

Skulpture Dine Merhav su postavljene u javnim prostorima u Izraelu, Indiji, Švicarskoj, Kanadi, SAD, a od 2009. godine intenzivno radi i izlaže u Kini.

Komentiraj