Utkin, Prigožinova desna ruka, pokopan u privatnosti u blizini Moskve

Autor:

epa10830773 A security guard stands beside the grave of PMC Wagner group's alleged co-founder and military commander Dmitry Utkin, killed in a plane crash in Tver region, at the Federal Military Memorial Cemetery in Mytishchi, Moscow region, Russia, 31 August 2023. On the evening of August 23, the plane carrying the Wagner group's head Yevgeny Prigozhin crashed in the Tver region. Russian authorities on 27 August confirmed that Prigozhin died along with nine others in the crash, including private military company (PMC) Wagner commander Dmitry Utkin.  EPA/MAXIM SHIPENKOV

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Suosnivač i vojni zapovjednik ruske plaćeničke skupine Wagner, nakon pogibije u neobjašnjivoj zrakoplovnoj nesreći u kojoj je stradao i njegov šef Jevgenij Prigožin, pokopan je u četvrtak  na groblju blizu Moskve.

Dmitrij Utkin (53), po čijem je pozivnom znaku “Wagner” privatna vojska dobila ime, pokopan je u Mytščiju, u predgrađu Moskve, uz svečanost koju je čuvala ruska vojna policija, prema popularnom novinskom kanalu Shot.

“Caution”, novinski kanal na Telegramu rekao je da su policija i članovi nacionalne garde Rosgvardia došli odati počast uz članove ultradesne ruske milicije koja je povezana s Wagnerom.

Prigožin je pokopan u utorak u uskom obiteljskom krugu u svome rodnom gradu St. Peterburgu bez pompe koja ga je inače okruživala.

Prije nego što je pomogao osnovati Wagner kao Prigožinova desna ruka, Utkin je bio pukovnik vojne obavještajne službe GRU.

Borio se za Wagner kako bi podržavao ruske vojne kampanje u Siriji i Ukrajini te je 2016. godine u Kremlju fotografiran uz predsjednika Vladimira Putina.

Krajem lipnja, izvor je rekao Reutersu da je Utkin čelnik naoružanog konvoja Wagnerovih pobunjenika koji napreduju prema Moskvi kako bi podržali Prigožinove zahtjeve da vojno vodstvo podnese ostavku zbog svih propusta u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Tko je Dmitrij Utkin?

Kratka pobuna bila je najveći izazov Putinovoj vladavini otkad je došao na vlast 1999. godine, zbog čega je predsjednik optužio inicijatore pobune za “izdaju” i “zabadanje noža u leđa”.

Utkin, Prigožin i šef Wagnerove logistike Valerij Čelakov, bili su među deset žrtava pada zrakoplova Embraer Legacy 600 sjeverno od Moskve 23. kolovoza.

Mnogi Putinovi kritičari izgubili su život u neobjašnjivim okolnostima tijekom njegove 23 godine na vlasti, ili su tijesno izbjegli smrt.

Nakon što je sporazumom okončana pobuna, Utkin je u govoru rekao borcima Wagnera: “Ovo nije kraj. Ovo je samo početak najvećeg posla na svijetu koji će se provesti brzo” i zatim je dodao na engleskom: “I dobrodošli u pakao!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.