Sudac u izdvojenom mišljenju: “Što je zajedničko jazavčaru, grizliju, eboli, Covid19, Stožeru i Ustavnom sudu”

Autor:

16.05.2016., Zagreb - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav poceo je na danasnjoj sjednici razgovore s kandidatima za ustavne suce. 
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sudac Andrej Abramović u izdvojenom mišljenju, koje je na društvnoj mreži Twitter objavila novinarka N1 televizije Nataša Božić, objasnio je što zajedničko imaju jazavčar, medvjed grizli, ebola, Covid-19, Stožer civilne zaštite i Ustavni sud.

“…Jazavčar ima 10 kg, a grizli medvjed 500 kg tj. teži je 50 puta. Oba mogu ugristi čovjeka, i sigurno nitko ne želi biti ugrizen. Ali je neobično imati spremne sve mjere za obranu od grizli medvjeda, a onda – kao nužne – tražiti neke hitne nove mjere kad se pojavi jazavčar. Virus SARS-Cov-2 je, nedvojbeno, opasan virus, ali srećom, beskrajno manje opasan od nekih drugih virusa za koje već imamo pravilo ponašanja. Teško se oteti dojmu da se najprije (da citiram Majakovskog) iz muhe napravilo slona, da bi se potom prodavala slonovaču.

Nepotrebnost Stožera, međutim, nije najveći problem. Nije to čak niti njegova politiziranost. Prvi problem je to što je sa Stožerom uspostavljeno tijelo opće nadležnosti, svojevrsni passepartout, koje se miješa u zakone i popise sviju vrsta što već kao pravna norma ima ozbiljnu manu, budući da načelo ustavnosti i zakonitosti traži da norma bude jasna i predvidiva adresatima, a što norma s općim okvirnim ovlastima nikako ne može niti biti”, napisao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.