Ustavni sud napušta 10 od 13 sudaca, a natječaja nema

Autor:

16.05.2022., Zagreb - Na Sjednici Ustavnog suda raspravljano je o ustavnosti referendumskih pitanja inicijative "Dosta je stozerokracije" koje su uspjele prikupiti 400 tisuca potpisa. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud za četiri mjeseca napušta 10 od 13 sudaca, a natječaja nema, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović još je 5. prosinca izvijestio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da mandati istječu.

Ni nakon dva dana čekanja predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, HDZ-ovac Dražen Bošnjaković, nije odgovorio Jutarnjem listu zbog čega taj odbor, koji je zadužen za pokretanje postupka izbora ustavnih sudaca, još nije raspisao javni poziv za izbor deset ustavnih sudaca čiji mandati istječu uskoro, 7. lipnja, nego pušta da vrijeme i dalje curi i ne poduzima ništa.

Pitanje je, naime, iznimno važno jer će 7. lipnja ove godine, dakle za malo više od četiri mjeseca, isteći osmogodišnji mandati čak desetero od ukupno 13 ustavnih sudaca koliko ih taj sud ima.

Ustavni sud je taj koji, uz ostale poslove, nadzire i zakonitost izbornog procesa i proglašava izborne rezultate konačnima. Hrvatsku u ovoj godini čekaju izbori za Sabor, izbori za Europski parlament i prvi krug predsjedničkih izbora, a bez ekipiranog Ustavnog suda izbori se ne mogu održati.

Sudački mandati 7. lipnja ove godine istječu ustavnim sucima Andreju Abramoviću, Lovorki Kušan, Snježani Bagić, Ingrid Antičević Marinović, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Josipu Leki, Davorin Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću.

U Ustavnom sudu, ne izaberu li se novi, 8. lipnja ostala bi samo trojica: predsjednik suda Miroslav Šeparović, Goran Selanec i Mato Arlović, čiji mandati istječu u listopadu 2025. Ustavni sud koji bi ostao na samo troje sudaca ne može obavljati nijednu od svojih funkcija koje mu je Ustav namijenio.

Prema zakonu, predsjednik Ustavnog suda dužan je šest mjeseci prije isteka mandata ustavnog suca o tome obavijestiti predsjednika Sabora, koji je zatim dužan tu obavijest proslijediti Odboru za Ustav i poslovnik. Odbor je taj koji u Narodnim novinama objavljuje javni poziv za izbor novih ustavnih sudaca, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

OZNAKE: Ustavni sud, suci

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Marijan

prije 3 mjeseca

Ustavni sud ili ustavna sramota, politička kreacija vladajuće mafije. Zaslužni političari kao nagradu dobe poziciju u toj sramoti.