‘Uspostavili smo informatički sustav lijekova koji će pomoći svakom pacijentu’

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske liječničke komore, govori o prednostima i konkretnim benefitima koje pacijentima u Hrvatskoj donosi informatički projekt eLijekovi, vrijedan 2,2 milijuna eura

Informatički sustav eLijekovi koji je s radom krenuo početkom veljače napokon je uspostavio bazu dostupnih lijekova te objedinio podatke o nestašicama i interakcijama među lijekovima za svakog pojedinog pacijenta. Stvorena je jedinstvena baza lijekova dostupnih u Hrvatskoj, a bit će javna i svatko će joj moći pristupiti na internetu, kažu u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, nositelju tog europskog projekta vrijednog 2,2 milijuna eura.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, za Zagreb News pojasnila je što su prednosti ovakvog sustava i koje on konkretne benefite donosi svakom pacijentu. Ana Soldo kaže:

„Informatički sustav eLijekovi projekt je koji su zajedno radili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i HALMED. Cilj je osigurati jedinstvenu bazu lijekova u Republici Hrvatskoj koja će svim zdravstvenim radnicima i građanima ponuditi dobar izvor informacija o lijekovima koje koriste ili žele koristiti. Na toj bazi dostupne su upute o lijeku i sažetak svojstava lijeka na jednome mjestu, tako da svi mogu pogledati važne informacije o lijeku. Dodatna prednost ovoga sustava, a to dosad još nismo imali u Hrvatskoj, jest podatak jako važan za pacijente – je li neki lijek na listi HZZO-a te nalazi li se na osnovnoj ili dopunskoj listi. Dakle, pacijent će moći provjeriti kakvi su uvjeti za pojedini lijek, odnosno kolika je nadoplata ako je lijek na dopunskoj listi. Vidjet će isto tako je li taj lijek dostupan na tržištu RH ili je u nestašici, što je i ranije bilo dostupno na stranicama HALMED-a, ali sada će se sve to nalaziti na jednome mjestu i bit će jednostavnije.“

Ova interakcija putem informatičkog sustava eLijekovi, smatra Ana Soldo, zapravo je funkcionalnost koja je bitnija za liječnike i ljekarnike iako i pacijenti sami, ako žele, mogu provjeriti sve što ih zanima. O tome onda mogu razgovarati sa svojim ljekarnikom ili liječnikom. Sustavu se pristupa putem sustava e-građani i svi korisnici tog državnog portala mogu sada jednostavno pristupiti ovom sustavu eLijekovi. On će biti najkorisniji za pacijente koji žele saznati više od svom lijeku. U sustavu su, osim najvažnije informacije nalazi li se lijek i na kojoj listi HZZO-a, isto tako i dodatne informacije o lijeku, koje su inače bile dostupne i na stranicama HALMED-a. Iako je riječ o administrativnim i stručnim informacijama o lijeku, pacijenti koje više zanimaju sastojci i svojstva, mogu sada pronaći i te podatke.

Uvodi se i usluga vezana za terapije svakog pacijenta, a odnosi se prvenstveno na obiteljske liječnike, ljekarnike i pacijente, koji će joj pristupati na portalu eGrađani. Ana Soldo pojasnila je da će pacijenti moći pročitati sve informacije o lijeku koji koriste, izdvojeno će imati informacije o indikacijama i kontraindikacijama, kao i povijest terapija zadnjih šest mjeseci. Znat će što im je liječnik propisao i što su preuzeli u ljekarnama. Toj će se usluzi pristupati na nadograđenoj poveznici ‹›Realizirani recepti››, na kojoj će se moći prijaviti eventualne nuspojave. Time se ojačala uloga pacijenata, njihova briga o vlastitom zdravlju te potaknula zdravstvena pismenost građana.

Kako su rekli u HZZO-u, ovaj sustav eLijekovi služi kao potpora racionalnom propisivanju i izdavanju lijekova, a njegova primjena u svijetu povezuje se sa znatnim smanjenjem medikacijskih pogrešaka, nuspojava i troškova za zdravstveni sustav. Projekt eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima – izgrađivao se od svibnja 2019. do prosinca 2023., a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Što se tiče ljekarnika, Ana Soldo najvećom vrijednost ovog projekta smatra to što će ljekarnici napokon dobiti besplatni sustav za provjeru tih važnih informacija, jer su dosad to plaćali:

„Imali smo nekoliko različitih sustava za provjeru tih interakcija i to je bio dosta velik trošak za ljekarnike i ljekarne. Sada ćemo dobiti priliku da kroz ovaj sustav sve lijekove koji su propisani pacijentu sada uz sustav eLijekovi možemo provjeriti, napraviti sigurnosni profil. Izuzetno je važno da se ovaj novi sustav integrira sa softverima u ljekarnama i to očekujemo kroz mjesec dana, jer tek tada ćemo osjetiti pravu jednostavnost i funkcionalnost. Kroz naše se iskustvo pokazalo, a to pokazuju i istraživanja u Hrvatskoj i u svijetu, da sve informacije o lijekovima pacijenti ipak više žele dobiti uživo i vole razgovarati o tome s liječnicima ili s ljekarnicima, ali ovo je za građane koji su digitalno pismeniji, koji vole koristiti informacijske tehnologije izvrsna usluga koja će objediniti sve podatke o nekom lijeku koje su pacijentu potrebne, i u financijskom i u stručnom smislu. To je dobar i velik iskorak za sigurnu primjenu lijekova u Hrvatskoj i za povećanje zdravstvene pismenosti naših pacijenata.“

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.