USPJEŠNA SURADNJA: Istarska Policijska uprava i policija u Hannoveru

FaH

U sklopu međunarodne policijske suradnje, koja je počela 2002. godine kao dio Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu, načelnik istarske Policijske uprave primio je u petak šesteročlano izaslanstvo Policijske uprave iz njemačkoga grada Hannovera (Polizeidirektion Hannover), koje boravi u Istarskoj županiji.

Kako se tom prigodom čulo, međunarodna suradnja istarske Policijske uprave i Policijske uprave iz Hannovera dio je suradnje Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke u sklopu strategije djelovanja “Policija u zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici”.

Suradnja se ostvaruje kroz godišnje radne posjete izaslanstava dviju policijskih uprava, a najbolji su rezultati ostvareni na komunalnoj prevenciji u lokalnoj zajednici, što je rezultiralo osnutkom vijeća za komunalnu prevenciju u osam gradova i općina na području Istarske županije.

Po riječima načelnika istarske policije Dragutina Cestara, korisna iskustva razmijenjena su i na drugim područjima, poput prevencije kriminala, prometne prevencije, prevencije rizičnih ponašanja mladih, sigurnosti cestovnog prometa, raznih oblika kriminala, od zloporabe droge, trgovanja ljudima i kompjutorskog kriminala do osiguranja javnih skupova, odnosa s javnošću te drugih područja policijskog rada.

Načelnici Dragutin Cestar i Volker Kluwe izrazili su zadovoljstvo razmijenjenim iskustvima te time što suradnju dviju policijskih uprava podupiru i mjerodavna ministarstva.

“Ovo je 27. radni posjet, a dosad je u razmjeni iskustava sudjelovalo 95 policijskih službenika”, rekao je i dodao da su dugogodišnjom suradnjom tih dviju policijskih uprava “nastupile pozitivne promjene” u načinu rada istarske Policijske uprave, ponajprije zahvaljujući dobro organiziranim radnim posjetima.

Tijekom tih posjeta uglavnom su obrađivane teme vezane uz sigurnosne probleme na području dviju policijskih uprava, a dobri primjeri njemačke prakse u rješavanju problema prilagođeni su radu istarske Policijske uprave, istaknuo je načelnik Cestar.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]