Dusko Marusic/PIXSELL

USPJEŠNA AKCIJA: Splićani razgrabili mimoze za Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Prodajom mimoza na Rivi u subotu je u Splitu obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, bolesti od koje trenutno u Hrvatskoj boluje 1700 žena, a za koje će cjepivo od veljače ove godine svim 15-godišnjakinjama biti besplatno.

 Organizator Dana mimoza bila je Županijska liga protiv raka čiji su volonteri već sat vremena nakon početka akcije prodali sve mimoze koje su donijeli sa sobom. Također Splićani su tijekom akcije liječnicama Zavoda za javno zdravstvo postavljali brojna pitanja o prevenciji te bolesti.

 U Županijskoj ligi za borbi protiv raka ističu da im je cilj takvim akcijama osvijestiti žene da se barem jednom godišnje kontroliraju.

 Voditeljica službe za školsku i sveučilišnu medicinu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, liječnica Željka Karin za Hinu je rekla kako u Hrvatskoj postoji dvovalentno cjepivo protiv HPV-a, a u veljači bi trebalo stići i četverovalentno cjepivo, koje ima širi opseg zaštite za sve 15- godišnjakinje u neobaveznom programu cijepljenja koje će im biti besplatno.
 Podsjetila je da se do sada u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo moguće cijepiti samo ako bi pacijentice platili takvo cijepivo.

Svakog dana u Hrvatskoj od te zloćudne bolesti oboli jedna žena, a za njih 400 rak vrata maternice je poguban. Liječnici naglašavaju važnost informiranosti o bolesti,  preventivnim pregledima koji mogu spasiti život, te cijepljenju protiv HPV virusa.

 “I sama sam imala osobno iskustvo s HPV-om i posve mi je jasno u kakvoj se situaciji nalaze žene koje se suočavaju s mogučnošću da se taj virus pretvori u zlo i da od njega nastane rak. Zato je vrlo važan ginekološki pregled”, poručila je dopredsjednica Županijske lige za borbu protiv raka Senka Pezzi.

Komentiraj