Uskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja

Nacional

Patrijarh srpski Irinej i Srpska pravoslavna crkva (SPC) poručili su u uskrsnoj poslanici da će sva dobra svijeta biti bezvrijedna ako se bude više umiralo nego rađalo, te ako ljude nastave biti žrtve najrazličitijih poroka današnjice.

“Ništa nam, draga djeco duhovna, neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga svijeta, ako kao narod postupno, ali sigurno, nestajemo, to jest ako više umiremo nego što se rađamo”, istaknuo je patrijarh Irinej u poslanici.

On je pozvao na borbu protiv poroka i molitvenu potporu mladima da se suprotsave suvremenom civilizacijskom porobljavanju.

“Molimo se za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lijenosti, gnijeva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumjerenosti, bezosjećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo, unižavaju bogoliko dostojanstvo čovjeka i čine ga robom”, poručio je patrijarh srpski Irinej.

Čestitajući praznik Kristova uskrsnuća vjernicima i svim kršćanima, patrijarh Irinej sa arhijerejima SPC naglasio je kako “mira i radosti nema niotkuda”, iako “danas nema čovjeka, bio on vjernik ili nevjernik, koji ne bi želio bar za trenutak sudjelovati u istinskoj radosti”.

U uskrsnoj poslanici patrijarh Irinej upozorava kako danas svjedočimo”sveopćem otuđenju i razdoru”, ponajprije “u samoj obitelji, gdje je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama”.

Uz poziv da se “poštuje i čuva svetinja braka koji je temelj zdrave i nerazorive obitelji”, upozorava se i da je “čedomorstvo najveći zločin ovoga stoljeća”. SPC podsjeća da svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad i poziva na povećanje nataliteta i opstanak nacije.

Također, SPC poziva sve vjernike “da se pomole Bogu” kako bi mir zavladao  “svugdje odakle je protjeran, a na prvom mjestu u našim srcima i našim domovima, ali i u cijelom mnogostradalnom svijetu”.

Poruke iz poslanice upućene su, kako se navodi, “svim sinovima i kćerima, duhovnoj djeci Crkve, koja žive na svim kontinentima”.

Komentiraj