FOTO: Grabar-Kitarović predstavila svoj program: “Izvukla sam Hrvatsku iz regiona”

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas, 11.11. u 11 sati predstavlja svoj program s kojim kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku.

UŽIVO:

12:35 “Sjajno. Hvala gospođi Kolindi Grabar Kitarović na riječima vjere i optimizma. Hvala vam”, rekao je Oliver Mlakar nakon što je Kolinda završila govor.

12:33 “Stojim pred vama jer znam, kao što i Hrvatska zna, da o nama samima ovisi kakvu ćemo Hrvatsku graditi i što ćemo ostaviti svojoj djeci”, rekla je Kolinda na kraju. “Prije svega, vjerujmo u sebe. Znamo, hoćemo i možimo. Pokažimo da Hrvatska zna i sve što Hrvatska zna. Vjerujem u Hrvatsku koja zna odgovore na izazove koji su pred nama, u Hrvatsku koja se zna nositi s problemima, vjerujem u svakog hrvatskog čovjeka. Bolja Hrvatska nije daleko. Ona je tu, među nama, među našim ljudima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Bit ću vaša predsjednica jer Hrvatska zna i mora bolje”, zaključila je.

12:30 Šesti dio programa nosi naziv – hrvatska sigurnost. “Svijet u kojem živimo sve je nesigurniji. Demografija leži u srcu nacionalne sigurnosti. Ustrajat ću na osnaživanju Hrvatske vojske i hrvatske policije, nastavkom razvoja novih obrambenih i nadzornih sposobnosti nužnih za suočavanje s ugrozama 21. stoljeća i uvijek ću braniti njihovu čast, jer oni rade dostojanstveno i časno i hvala im što rade na svojim mjestima, kako bi osigurali našu sigurnost i naš mir”, kazala je.

Grabar-Kitarović je dodala da ulaganja u obranu nikad nije smatrala troškom, nego ulaganjem u budućnost. “Samo visok sustav domovinske sigurnosti može otkriti djela usmjerena protiv Republike Hrvatske i svih nas”, rekla je i poručila da prave nacionalne suverenosti nema bez visokog stupnja energetske neovisnosti.

Sedma stavka jest hrvatski optimizam. “Vjera u sebe, vjera da imamo snage i znanja svoje mogućnosti pretvoriti u budućnosti. Srebro zlatnog sjaja hrvatske reprezentacije pokazualo je koliko takav uspjeh može osnažiti vjeru u bolje sutra”, rekla je Grabar-Kitarović te poručila da će umrežiti uspješne hrvatske znanstvenike koji djeluju u inozemstvu.

11.11.2019., Zagreb – Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Photo: Igor Soban/PIXSELL

12:25 “Drugi stup programa odnosi se na identitet. Tko smo, što smo, sloboda je izborena. Naše škole, fakulteti i učilišta moraju biti izvorišta očuvanja jezika koje se prenosi na buduće generacie”, rekla je Grabar Kitarović i dodala da će ustrajati na provedbi mjera brendiranja Hrvatske.

Treći dio programa, kazala je, je hrvatska odlučnost. “Danas je Hrvatska prepoznata u svijetu. Zadnjih godina učvrstili smo odnose s najvažnijim zemljama. Inicijativom Triju mora Hrvatsku sam napokon isčupala iz takozvanog regiona”, rekla je i nakon toga naglasila da treba zaštititi trudnice.

“Hrvatsko društvo nije društvo nasilja. Ali ne smijemo zatvarati oči pred tragedijama. Od početka mandata sastajala sam se s udrugama i stručnjacima koji su život posvetili borbi protiv nasilja”.

Dio njenog programa odnosi se na demokraciju. “Istina je da su građani nezadovoljni političkim sustavom, a to je jasan signal svima nama da moramo slušati bilo naroda i tražiti rješenja. Tražit ću se da popis birača dva puta godišnje javno objavi. Inzistirat ću na mjerama za unapređenje izbornog zakonodavstva. Nadalje, institut preferencijskog glasovanja pokazao se više nego dobrodošlim. Tražit ću da se poveća broj preferencijalnih glasova”, rekla je i dodala da će se zalagati i za referendume.

12:15 “Prvo želim razgovarati o razvoju. Razvoju društva i svih dijelova društva, uključujući gospodarstvo. Moramo odgovoriti na pitanje kamo idemo. Obitelj mora biti u središtu svih aktivnosti”, kazala je i dodala kako će predložiti raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena.

“Moramo stavljati naglasak na flekisibilnost rada, ne na nominalno radno vrijeme. Inzistirat ću na reformi javne uprave koja mora postati saveznik građanima, a ne neprohodni labirint”, poručila je te naglasila kako će nastaviti povezivati iseljenu i domovinsku Hrvatsku. “Cijela jedna Hrvatska živi izvan granica, pruža nam ruku. Prihvatimo je”, rekla je.

12:10 “Moj izborni program pruža rješenja i aktivnosti uz aktualne ovlasti. Te ovlasti su dovoljne ako ih maksimalno iskoristimo” kazala je i dodala da je ponosna što danas ima priliku predstaviti program koji, kako kaže, kroz sedam točaka adresira izazove. “Hrvatska je sposobna odgovoriti na te izazove, ona zna i mora bolje”, nastavila je.

12:00 Poručila je kako je Hrvatsku izvukla iz regiona, za što je nagrađena pljeskom okupljenik. Zatim je nastavila pričati o aktualnom mandatu u posljednjih pet godina.

“Nemamo vremena za eksperimente. Za površni populizam, to ne mogu biti odgovori. Pitanje Sad ili nikad ne može biti pitanje 2019. godine. To je bila poruka početkom devedesetih, kad smo se borili za Hrvatsku”, rekla je očito aludirajući na Mirodlava Škoru, čiji je slogan ‘Sad il’ nikada’.

11:55 “Razlog zašto stojim tu je zato što vjerujem u Hrvatsku. Vjerujem u svakog našeg čovjeka, u naše vrijednosti, u naše potencijale. Vjerujem u sve na što smo ponosni. Posebno na naše branitelje. S tim osjećajem ponosa prije pet godina uzela sam dužnost predsjednice. Znala sam da taj put neće biti lak. I tada sam, kao i danas, bila uvjerena kako samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas. Proputovala sam cijelu Hrvatsku, bila sam u svim krajevima naše domovine i svijeta, slušala sam vas. Željela sam biti vaša predsjednica, jedna od vas”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Posebno hvala svima koji su me diljem Hrvatske, BiH i svijeta dočekivali s osimjehom, poticali ili upućivali konstruktivne kritike. Svugdje gdje sam se našla dobivala sam poruke kako hrvatski čovjek može, zna i hoće”, akzala je i poručila da i danas ima vjeru u hrvatskog čovjeka.

“Ne smijemo zaboraviti kako je Hrvatska izgledala prije pet godina, bila je u gospodarskoj i moralnoj krizi. Vladao je pesimizam, bilo je to stanje apatije. Je li to ono što je normalno. Možda, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država”, rekla je.

“Unatoč tim teškim okolnostima čvrsto sam vjerovala kako znamo i moramo bolje, to sam iznova ponavljala šireći optimizam. U Hrvatsku se ne vjeruje po potrebi kao neki, Hrvatsku se živi uvijek i svakim danom”, poručila je Grabar-Kitarović.

11:50 Na binu se popela Kolinda Grabar-Kitarović, koja kreće sa svojim govorom.

“Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta”, rekla je na početku te pozdravila Plenkovića i ostale pristune, kao i svog supruga Jakova i obitelj.

“Čvrsto držim da svi članovi žele da budem čimbenik okupljanja, zamašnjak zajedništva. Meni ovaj dan ima posebnu simboliku. Baš na današnji dan prije pet godina predstavila sam izborni program za bolju Hrvatsku”, kazala je.

11:45 Joško Ševa recitira Šenou i pjesmu “Budi svoj”, za koju je Mlakar rekao da potiču Kolindu u radu.

11:40 “Pobjedom naše predsjednice nastavit ćemo provoditi politiku u interesu naše države i naroda. Ona je dala doprinos u svim aspektima zaštite nacionalnih interesa”, rekao je Plenković. “Ona je postala hrvatski brend na globalnoj razini”, zaključio je.

11:35 “Kao stranka koja je preuzela odgovornost, želimo raditi bolju Hrvatsku s našom predsjednicom”, govori Plenković i potom se, indirektno osvrće na kampanju Zorana Milanovića ‘Normalno’:

“Za one prije je bilo normalno srušiti kreditni rejting, zadužiti građane za 70 milijardi kuna, izgubiti 40.000 radnih mjesta, normalno je za njih bilo zalediti plaće i mirovine, normalno je za njih bilo donijeti Lex Perković, normalno je za njih bilo prikazati branitelje kao teret”.

“Danas gospodarstvo zdravo raste, smanjujemo poreze, povećavamo ulaganja, vratili smo investicijski kreditni rejting, imamo nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. Danas moderniziramo Hrvatsku, gradimo Pelješki most, povezujemo Hrvatsku željeznicama, zračnim i pomorskim lukama”, hvali Plenković svoju Vladu.

11.11.2019., Zagreb – Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Jakov Kitarovic, Andrej Plenkovic Photo: Igor Soban/PIXSELL

11:32 Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković drži govor. “Draga Kolinda, dragi Jakove, drage prijateljice i prijatelji, sve vas pozdravljam danas kad smo se okupili da snažno podržimo izbor naše Kolinde za drugi mandat predsjednice”, rekao je.

11:25 Najveći pljesak dobio je Jakov Kitarović, suprug aktualne predsjednice.

11:24 Oliver Mlakar hvali Grabar-Kitarović. “Ona je ponosno nosila hrvatske boje. Kao nitko prije nje, neumorno je putovala po domovini i svijetu gdje žive Hrvati. Bila je jedna od nas. Ona će uvijek biti naša Kolinda”, rekao je Mlakar i dodao da kad god je on nekoga najavljivao, taj je i pobjeđivao.

11:20 Održana je minuta šutnje poginulim i nestalim braniteljima.

11:15 Program vodi Oliver Mlakar.

11.11.2019., Zagreb – Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Dolazak gostiju na prredstavljanje programa. Photo: Igor Soban/PIXSELL

11:00 Na predstavljanje programa stgli su predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, kao i ministri u njegovoj Vladi. U Globusu je i Milan Bandić, kao i Milijan Brkić i njegov brat Jozo, te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

RANIJE OBJAVLJENO:

Predsjedničin slogan je: “Predsjednica. Jer Hrvatska zna!”, javlja N1.

Program Kolinde Grabar-Kitarović odnosi se na sedam područja, a pisala ga je sama, uz pomoć svojih savjetnika i stručnjaka. Naglasci programa su na sigurnosti društva, blagostanju obitelji, Inicijativi triju mora te demografiji.

Predsjednica će podsjetiti i da je sudjelovala u rješavanju problema plinifikacije Slavonskog Broda, izmještala ured po Hrvatskoj, održala šezdesetakak gospodarskih foruma, Gospodarskih vijeća.

Spomenut će i kako je u pet godina mandata rezovima u Uredu uštedjela 25 milijuna kuna, a Pantovčak je posjetilo oko 10 tisuća ljudi.

Datum izbora i dalje nije poznat, ali se kao najizvjesniji spominje 22. prosinca.

Formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Komentiraj