SASTANAK HDZ-a I MOST-a Petrov: ‘Slažemo se da ovo bude mali zalog buduće suradnje’

Petar Glebov/PIXSELL

Na pregovore o formiranju nove Vlade, u Središnjicu HDZ-a u utorak oko 17 sati stiglo je četveročlano Mosta, izaslanstvo predvođeno vođom te stranke Božom Petrovim, koji novinarima nije želio dati nikave izjave.

Most je svojih sedam uvjeta za podršku u formiranju Vlade objavio uoči parlamentarnih izbora i oni se odnose na demokratizaciju izbornog sustava, proglašenje isključivog gospodrskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, Zakona o HRT-u, Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtke koje bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ranije danas izjavio je novinarima ispred Središnjice stranke kako HDZ ima razumijevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no da neke od njih zahtijevaju detaljnija objašnjenja.  Stoga, istaknuo je, žele s kolegama iz Mosta vidjeti kako se pojedini od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program Vlade, koliko su kompatibilni s HDZ-ovim izbornim programom, te kakve zakonske posljedice pojedini prijedlozi podrazumjevaju. “Krećemo odvažno. Želimo brzo stabilnost institucija te doći u situaciju da od predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović dobijemo mogućnost za sastavljanje nove Vlade”, poručio je danas Plenković.

Prvi radni sastanak oko formiranja Vlade u središnjici HDZ-a, kako se neslužbeno doznaje, moga bi potrajati oko sat i pol.

Uz predsjednika HDZ-a Plenkovića u ime te stranke pregovore vode i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier i Davor Božinović.
Uz Petrova, u izaslanstvu Mosta su i Miroslav Šimić, Ivan Kovačić i Ante Čikotić.( Hina)

21:30 – Nakon više od 4 sata završio je sastanak HDZ-a i MOST-a. Izjave za medije dali su čelnici stranaka Andrej Plenković i Božo Petrov.

Danas su razgovarali o sedam Mostovih jamstava, a suradnja će nastaviti u etapama, piše Dnevnik.hr. ‘Želimo paketni pristup koji podrazumijeva rad naših stručnjaka na točakama iz izbornih programa Mosta i HDZ-a. Želimo i dogovor o ustroju te i sastavu vlade, ali to nije bila tema razgovora’, kazao je Plenković.

Petrov je potvrdio riječi predsjednika HDZ-a:

‘Atmosfera pozitivna i konstruktivna, o jamstvima smo jedino i razgovarali, slažemo se da u konačnici ovo bude jedan mali zalog buduće suradnje, treba napraviti kvalitetni program’, rekao je Petrov koji ima jako dobre dojmove o ovom sastanku i nada se da će se ovako nastaviti i ubuduće. Ipak, naglašava, povjerenje treba graditi.

Na pitanje kada se može očekivati kraj pregovora, Plenković kaže:

‘Ustavni rokovi su poznati, čekamo da DIP i Ustavni sud kažu svoje glede konačnih rezultata izbora nakon toga kreću rokovi. Mi ćemo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta Ustav za cjeloviti dogovor’.

21:05 Sastanak MOST-a i HDZ-a traje već četiri sata. Još nema naznaka da bi uskoro mogao završiti.

19:20  Već više od dva sata traju prvi razgovori Mosta i HDZ. Kako doznaje Dnevnik.hr, kažu kako neće još razgovarati o podjeli pozicija, iako je to vjerojatno jedna od najvažnijih tema u ovom trenutku. HDZ sada, s obzirom da su dobili više mandata nego na prošlim izborima, smatra da bi Mostovi zahtjevi trebali biti umjereniji.

18:55 U tijeku je stanka za vrijeme pregovora. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je intervju za RTL. Na pitanje jesu li ovo razgovori o uvjetima Mosta ili o budućem izgledu vlade, Plenković je kazao kako su to prije svega razgovori o tome kakav je novi HDZ.

‘HDZ kojeg gradim, kojeg mijenjam, koji je bitan faktor na političkoj sceni. Prema Mostu da imamo puno respekta. I želimo, ako je to moguće, da dogovorimo suradnju. Ovo su razgovori, u biti pojašnjenja ovih sedam točaka koje je Most nazvao malim doprinosom za bolju Hrvatsku’, kazao je šef HDZ-a.

‘Razgovaramo o tih sedam točaka. Točnije, tražimo neka objašnjenja, budući da svaki od tih aspekata traži zakonske prijedloge. Mi smo za to da Sabor donosi prijedloge koji su kvalitetno pripremljeni, dugoročni, doprinos boljem uređenju određenih područja i stoga želimo određena pojašnjenja, rekao je Plenković.

 

 

Komentiraj