Uskoro kreću poticaji za nabavku električnih vozila

Fond za zaštitu okoliša  i energetsku učinkovitost raspisati će javni poziv i natječaj za kupovinu električnih i hibridnih automobila i bicikala. Pravila će biti ista kao i prošle godine za one koji žele imati “zeleno” vozilo i time iskoristiti državni poticaj. Sredstva su ograničena i dijeliti će se po principu “tko brži njegovo”.

Pretpostavlja se da će iznosi financiranja biti kao i lani što znači da će za električne bicikle poticaj iznositi do 5000 kn, motocikle i vozila L kategorija do 20.000 kn, plug-in hibride sa 40.000 kuna, a električne automobile sa 80.000 kuna.

Prošlogodišnje brojke govore da su kroz dva natječaja osigurali 34,5 milijuna kuna za ovaj program, odnosno otprilike 17 milijuna za građane i za tvrtke. Time su sufinancirali nabavku 1350 vozila. Od toga je bilo najviše bicikala, njih 780, te 250 motocikala i vozila L kategorije, ali i 290 električnih automobila te 35 teretnih vozila za tvrtke.

Točan datum poticaja još se ne zna, ali je priopćeno da dokumentacija treba biti prikupljena najkasnije do svibnja ove godine.

Komentiraj