URIHO: ’Imamo materijala za još pola milijuna jeftinih domaćih zaštitnih maski’

Radnice zagrebačkog URIHO-a svakodnevno izrađuju više tisuća zaštitnih maski kako Hrvatska ne bi ostala bez potrebne količine tijekom trenutne pandemije koronavirusa

U strahu od koronavirusa, građani opsesivno stvaraju zalihe hrane, higijenskih potrepština i dezinfekcijskih sredstava. Trgovine se prazne prije nego što se stignu ponovno napuniti, a potrošačka manija zahvatila je i ljekarne. Osim gotovo trenutačne rasprodaje zalihe dezinfekcijskih sprejeva i gelova, u ljekarnama manjka lijekova, ali i zaštitnih maski. Unatoč objašnjenju znanstvenika i stručnjaka da zaštitna maska ima smisla samo za zaražene kako ne bi širili zarazu, građani se opskrbljuju maskama. Osim klasičnih jednokratnih zaštitnih maski, na tržištu se mogu naći i (najčešće pamučne) maske za višekratnu upotrebu. Ipak, da maske za lice ne moraju biti samo mjera zaštite, već i modni dodatak, uvidjeli su brojni dizajneri i modne kuće kao što su Fendi, Louis Vuitton i Coco Chanel. Oni su javnosti predstavili svoje inačice medicinskih maski, za kojima je nastala pomama. Prije globalne pandemije koronavirusa u ljekarnama su se jednokratne zaštitne maske mogle kupiti za 80 lipa po komadu, dok su se posljednjih tjedana cijene penjale i do deset kuna.

Pozitivan primjer uslijed opće panike koja je zavladala Hrvatskom stiže iz zagrebačke Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Uriho. Unatoč nebrojenim narudžbama, višekratne pamučne maske iz njihove proizvodnje zadržale su svoju cijenu od pet kuna po komadu. Vrijedne radnice svakodnevno izrađuju više tisuća višekratnih zaštitnih maski kako bi se pobrinule da Hrvatska ne ostane bez potrebne količine za vrijeme trajanja pandemije.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Uriho djeluje pod tim imenom od 1996., a njihova djelatnost je profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Njihov program zaštitnog zapošljavanja ostvaruju kroz gospodarske programe za tekstil, keramiku, metal, kožu, kartonažu i slično. U cijeloj ustanovi, 51% su osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila. Zagrebački Uriho više od 20 godina izrađuje medicinske pamučne maske. „Prije pet dana smo imali osam djelatnica koje su šivale maske. Prije dva dana smo na tom dijelu proizvodnje angažirali 20 djelatnica, a danas 45 žena svaki dani šiva samo zaštitne maske“, objasnio je Goran Folnegović, pomoćnik ravnatelja. U proteklih 10 godina potražnja je bila znatno manja nego sada, pa su tako u proteklom desetljeću proizveli oko 1000 maski, dok posljednjih dana proizvedu oko 4000 maski. „Ma da ih napravimo 20.000 i dalje ne bi bilo dovoljno kolika je potražnja“, napominje Diana Stanković, voditeljica proizvodnje. Najbolji pokazatelj je to da prime nekoliko desetaka narudžbi dnevno, odnosno sve što proizvedu, odmah se proda. Za razliku od jednokratnih maski koje možete kupiti u ljekarni, Uriho izrađuje maske od stopostotnog pamuka koje nakon prokuhavanja možete ponovno koristiti. Posljednjih nekoliko godina njihovu proizvodnju usporile su jednokratne maske iz Kine, ali zbog manjka zaštitnih maski na tržištu uzrokovanog pandemijom, Uriho svojom proizvodnjom smanjuje rizik od potpune nestašice maski.

Zaštitne maske u Urihu rade se u pet faza, a za izradu jedne potrebno je oko tri i pol minute. U prvoj fazi, stroj reže pamučnu tkaninu na jednake dijelove, a dnevno ih izreže oko 15.000. „Platno se polaže u 40 listova i onda stroj izreže 4000 komada koje potom složimo u manje pakete koji se šalju dalje na šivanje“, objasnila je radnica Renata Pejinović. U sljedećoj fazi radnice porubljuju maske, zatim ušivaju takozvane „faldice“ koje služe kako bi se maska mogla proširiti na nos i usta i prilagoditi se licu. U trećoj fazi maske prolaze kroz endlericu te im se na kraju ušiva lastika. Na samom kraju, radnice čupaju konce, pakiraju maske, a zatim ih puštaju u prodaju. U Urihu nema brige da će ostati bez materijala za izradu maski jer vrijedne radnice na raspolaganju imaju pamučnog materijala za još gotovo pola milijuna maski.

Komentiraj

Source:TONIA JURIŠIĆ