EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Ured venezuelske tužiteljice pod opsadom Madurovih snaga

Venezuelske snage sigurnosti razmještene su u subotu ispred ureda glavne državne tužiteljice, dan nakon što je vlada inaugurirala novi saziv parlamenta za koji tužiteljica tvrdi da je rezultat izborne prijevare.

Glavna tužiteljica Luisa Ortega zatražila je od mjesnog suda da zaustavi inauguraciju nove ustavotvorne skupštine s 545 članova, tvrdeći da su izbori bili prijevara.

Skupština je ipak inaugurirana u petak unatoč prosvjedima oporbe. Ona može promijeniti ustav, reformirati državne institucije i omogućiti socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru da vlada putem ukaza.

Zastupnici su obećali da će smijeniti Ortegu prvom prigodom koja im se pruži.

Tužiteljica je putem Twittera pozvala međunarodnu zajednicu da osudi “taj arbitrarni potez.”

Izbori za ustavotvornu skupštinu održani u nedjelju, uz nasilje s deset poginulih, potaknuli su buru u međunarodnoj javnosti. Više od 120 ljudi je poginulo u četveromjesečnim prosvjedima protiv predsjednika Madura.

Vlade od latinoamerički susjeda do Sjedinjenih Država i Europske unije osudile su izbore, a Vatikan je u posljednji trenutak zatražio da se skupština suspendira.

Izbori za skupštinu u nedjelju naveli su američkog predsjednika Donalda Trumpa da označi Madura kao diktatora, što je termin koji oporba već dugo rabi kako bi opisala nepopularnog čelnika u zemlji duboke političke i gospodarske krize.

Brazil je u petak preporučio da se suspendira članstvo Venezuele u trgovinskoj regionalnoj organizaciji Mercosur sve dok se ne vrati demokraciji.

Komentiraj