UPOZORENJE DODIKU: Zapad neće tolerirati referendum u RS

Diplomati Europske unije i najutjecajnijih zapadnih država u Bosni i Hercegovini upozorili su vlasti Republike Srpske da će planirani referendum u tom entitetu o statusu Suda i Tužiteljstva BiH smatrati prijetnjom suverenitetu i integritetu države “što se neće tolerirati”, stoji u zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak u Sarajevu.

Izjavu su potpisali šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar-Wigemark, veleposlanik Britanije Edward Ferguson, veleposlanice Sjedinjenih Država Maureen Corrmack i Francuske Claire Bodonyi te otpravnik poslova njemačkog veleposlanstva Adrian Pollmann.

Oni su u ponedjeljak zajedno s predstavnikom talijanskog veleposlanstva boravili u Banja Luci i prenijeli takvu poruku dužnosnicima u vlasti RS uoči zasjedanja entitetskog parlamenta koji bi trebao službeno odlučiti o zahtjevu predsjednika RS Milorada Dodika za raspisivanje referenduma.

Dodik je zatražio da parlament donese odluku o raspisivanju referenduma, vjerojatno tijekom rujna, na kojemu bi se stanovnici RS izjašnjavali o tome treba li postojati Sud i Tužiteljstvo BiH i trebaju li se odluke tih pravosudnih tijela primjenjivati na teritoriju RS.

 

  • Referendumsko pitanje, kako ga je formulirao Dodik, krajnje je sugestivno jer govori o tim institucijama kao o onima “nametnutim protuustavnim odlukama” visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

 

Pri tom se uopće ne spominje činjenica da je zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH donio državni parlament 2004. godine u čemu su sudjelovali i zastupnici iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U izjavi zapadnih diplomata stoji kako su pravosudna tijela na državnoj razini “ključno važna za suverenitet i stabilnost BiH”.

“Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da predloženi referendum predstavlja protuustavni pokušaj ne da se reformiraju nego da se potkopaju ta tijela kao i stoga što bi to predstavljalo izravnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti cijele zemlje. To ne može biti tolerirano”, stoji u izjavi.

U njoj se konstatira da je posljednje što BiH u ovom trenutku treba sukobljavanje koje će dovesti u pitanje provedbu nužnih reformi.

U ime Europske unije posebice je istaknuto upozorenje da bi provedbom referenduma BiH sigurno bila zaustavljena na putu ka članstvu u Uniji.

Navedeno je kako bi organiziranje referenduma uz dovođenje u pitanje europske budućnosti BiH bilo i uzaludno trošenje novaca za nešto što ne može imati nikakav pravni učinak.

Komentiraj