EPA/STR

Uništenje džamije u Mosulu znak poraza Islamske države

Kosi minaret al-Habda koji je 850 godina stajao u Mosulu u četvrtak leži u ruševinama, uništen od strane militanata Islamske države u povlačenju, no irački premijer tvrdi da je to njihov zadnji čin prije poraza u tom gradu.

“Rano ujutro sam se popeo na krov zgrade i bio sam šokiran da više nema minareta Habde”, istaknuo je telefonskim putem za Reuters Nashvan, radnik koji živi u blizini razorene džamije.

“Osjećao sam se kao da sam izgubio sina”, dodao je.

Njegove riječi pokazuju bijes i šok mnogih ljudi oko uništenja velike džamije al-Nuri, kao i njezinog poznatog minareta.

Militanti Islamske države taj su vjerski objekt raznijeli u srijedu, priopćila je iračka vojska.

Eksplozije u kojima je ta džamija raznesena dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke postrojbe približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, objavila je iračka vojska.

Iz te je srednjovjekovne građevine čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio “kalifat” na područjima Sirije i Iraka.

Rusija je u četvrtak objavila kako postoji velika vjerojatnost da je Bagdadi mrtav, prenosi novinska agencija RIA. Moskva je prošlog tjedna objavila da su ga ruske snage ubile, no zapadni i irački dužnosnici skeptični su oko toga.

Čelnik IS-a borbu u Mosulu, drugom najvećem iračkom gradu, prepustio je lokalnim zapovjednicima, a smatra se da se krije na graničnom području između Sirije i Iraka.

Oslobađanje “u nekoliko dana”

Neki analitičari smatraju da bi razaranje džamije stvarno moglo ubrzati napredak snaga iračkih vlasti koje su strahovale da će ju oštetiti.

Irački premijer Haider al-Abadi u svojoj je izjavi išao korak dalje.

“Razaranje minareta Al-Habda i džamije al-Nuri službeno je priznanje poraza”, objavio je čelnik na svojoj internetskoj stranici.

“Pitanje je nekoliko dana do proglašenja totalnog oslobođanja Mosula”, kasnije je poručio novinarima u Bagdadu, obvezujući se da će ponovno sagraditi džamiju i druga povijesna mjesta koje su džihadisti uništili.

Čini se da su militanti radije razorili džamiju nego da svjedoče skidanju svoje zastave sa simbola Starog grada, posljednje četvrti u Mosulu koja je pod njihovom kontrolom.

Neki obrambeni analitičari također smatraju da je odluka o uništenju džamije pokazatelj da su militanti na rubu kolapsa.

“Rekli su da će braniti džamiju do zadnjeg daha”, ističe stručnjak za sigurnost iz Bagdada Safaa al-A’sam.

“Činjenica je da nisu više sposobni suprotstaviti se snagama iračke vojske”.

Pad Mosula značit će pad iračke polovice “kalifata” Islamske države iako će ona i dalje imati kontrolu nad dijelom teritorija zapadno i južno od tog grada. Paravojske koje podržavaju Sjedinjene Države približavaju se i Raki, sirijskoj prijestolnici te radikalne skupine.

Komentiraj