UNATOČ POJEFTINJENJU NAFTE Sutra opet poskupljuje gorivo

Autor:

20.12.2022.,Sibenik-Od danas odlukom Vlade od ponoci cijena litre benzina iznosi 9.63 kune po litri (smanjenje od 0.97 kn/l), a litre dizela 10.84 kune (smanjenje 0.75 kn/l). Litra plavog dizela stoji 7.20 kuna (smanjenje 0.75 kn/l).
 Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo, i benzin i dizel. Prema službenoj Vladinoj formuli, cijena eurosupera 95 trebala bi porasti za čak 4 centa pa će litra stajati 1,49 eura.

Nakon dva tjedna rasta, na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale jer središnje banke vjerojatno neće tako skoro smanjiti kamate pa se ne očekuje ubrzanje rasta gospodarstava i potražnje za crnim zlatom.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,2 posto, na 81,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,4 posto, na 76,49 dolara.

U većem dijelu tjedna cijene nafte nisu znatnije oscilirale jer su im podršku pružale geopolitičke napetosti na Bliskom istoku.

No, u petak su oštro pale jer su trgovce zabrinule poruke iz američke središnje banke o kamatnim stopama.

Guverner Feda Christopher Waller izjavio je da bi banka trebala pričekati sa smanjenjem kamata još barem nekoliko mjeseci kako bi bila sigurna da se inflacija u SAD-u spušta prema Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Pada potražnja za naftom

Fed drži ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 posto od lanjskog srpnja, a zapisnik sa siječanjske sjednice pokazuje da većina dužnosnika zazire od naglog ublažavanja monetarne politike.

To znači da se očekuje daljnje usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, kao i potrošnje, što znači da ne bi trebala porasti ni potražnja za naftom.

Tim više što ni Europska središnja banka vjerojatno neće žuriti sa smanjenjem kamata, pa se ne očekuje ni rast potražnje u Europi.

Osim toga, kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se tako brzo kako su se trgovci nadali.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko 6, a na američkom oko 7 posto.

Mi imamo svoje ‘formule’

“Cijene goriva nisu nešto što je u ingerenciji vlade, određuje ih tržište. Zahvaljujući mjerama vlade, u ovom trenutku građani plaćaju puno manje nego što bi plaćali da mjera nema. Od 1. travnja nastavit ćemo s mjerama što se tiče naftnih derivata”, rekao je ministar Damir Habijan.

Istu će cijenu imati i eurodizel, koji će biti skuplji za cent po litri.

Dva centa poskupjet će plavi dizel i za litru će trebati izdvojiti 96 centi. Cijene goriva već tjednima rastu.

U manje od mjesec dana prosječan spremnik dizela ili benzina od 50 litara poskupio je za 5 i pol eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.