Cijene nafte iznad 78 dolara

Autor:

Pixabay

Cijene nafte stablizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 78 dolara, balansirajući između strahovanja od eskalacije napetosti na Bliskom istoku i zabrinutosti za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 42 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,41 dolar. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 73,24 dolara.

Tržišta pozorno prate napetosti na Bliskom istoku.

Američki državni tajnik Antony Blinken susreo se u ponedjeljak sa čelnicima Saudijske Arabije, a u utorak je doputovao u Kairo na sastanak s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Palestinci se nadaju da će posjet rezultirati primirjem prije najavljenog izraelskog napada na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze u koji se sklonilo otprilike pola palestinskih izbjeglica iz sjevernog dijela okupiranog područja.

Palestinski Hamas još proučava ponudu o prekidu vatre koji su prošli tjedan predložili katarski i egipatski posrednici. Zatražili su dodatna jamstva da će sukob biti okončan.

SAD istodobno nastavlja s napadima na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da želi zaštititi plovidbu u Crvenom moru. Pokret Ansar Allah, koji zajedno sa saveznicima upravlja najgušće naseljenim dijelovima jemenskog teritorija, napada brodove, tražeći prekid vatre u Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoć Palestincima.

Američki udari “ne signaliziraju popuštanje napetosti”, napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka Thu Lan Nguyen i Carsten Fritsch.

Protuteža napetostima na Bliskom istoku bila su strahovanja ulagača da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa, iako pokazatelji signaliziraju probleme.

Kompanije i dalje otpuštaju radnike, što znači da će na dulji rok potražnja (za naftom) oslabiti”, procjenjuje Leon Li iz CMC Marketsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,14 dolara, na 77,47 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.