UN traži od Mianmara trenutačne korake za zaustavljanje nasilja

epa

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu Mjanmar da odmah prekine nasilje na zapadu te zemlje protiv muslimanske manjine Rohindža koja masovno bježi u Bangladeš, a desetak dobitnika Nobelove nagrade pozvalo je UN da svim raspoloživim sredstvima okonča nasilje.

U Yangonu je mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, koja je otkazala putovanje u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda početkom sljedećeg tjedna i koja odbacuje svaku kritiku, istaknula je da će uskoro prekinuti šutnju.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, Vijeće sigurnosti UN-a naglasilo je da je potrebno odmah osigurati humanitarni pristup Rohindžama.

Članice VS-a pozivaju mjanmarsku vladu  da se drži svojih obećanja u vezi pristupa humanitarne pomoći državi Rahin, prema deklaraciji koju je pročitao trenutačni predsjednik Vijeća, etiopski veleposlanik Tekeda Alemu-

UN i nevladine organizacije imaju pristup pripadnicima manjine Rohindža samo u Bangaldešu.

Gotovo 400.000 Rohindža sklonilo se u Bangladeš od kraja kolovoza u bijegu od represije mjanmarske vojske zbog stalnih napada na pobunjenike iz zajednice Rohindža.

Ranije u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Gueterres pozvao je  vladu Mjanmara da prekine vojnu operaciju i nasilje protiv Rohindža i kazao da egzodus trećine stanovnika muslimanske zajednice smatra etničkim čišćenjem.

U otvorenom pismu UN-u desetak dobitnika Nobelove narade, među kojima su Pakistanka Malala Yousafzai, Bangladešanin Muhammad Yunus i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, pozvali su UN na akciju.

“Pozivamo vas da poduzmete odlučne akcije radi zaustavljanja nasilja nad nedužnim civilima”, napisali su Yousafzai i desetak nobelovaca, a među ukupno 29 potpisnika je i britanski milijarder RIchard Branson.

Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi otkazala je dolazak na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, uoči sjednice Vijeća sigurnosti o pitanju te nakon što je UN nedavno potvrdio da su pripadnici muslimanske manjine Rohindža u Mjanmaru žrtve “etničkog čišćenja”.

Komentiraj