Ujedinjeni narodi pozvali su u četvrtak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničke skupine da omoguće humanitarnim konvojima da uđu u istočni Alep nakon što su se nastavile humanitarne akcija UN-a u toj državi koje su stale na 48 sati nakon smrtonosnog napada koji se dogodio u ponedjeljak.

UN-ovi kamioni s hranom, te medicinskim i drugim potrepštinama za 35 tisuća ljudi stigli su u Mouadamiyu, predgrađe Damaska kojeg drže pobunjenici, rekao je glasnogovornik UN-a Jens Laerke. UN se narednih dana nada slanju pomoći drugim opkoljenim područjima u Idlibu i u blizini libanonske granice.

UN je prekinuo s dostavom hrane nakon što je u ponedjeljak navečer napadnut konvoj od 31 kamiona kod Urem al-Kubre u zapadnom Alepu. Sirijski arapski Crveni polumjesec prenio je kako je u napadu ubijen njihov zaposlenik i 20 civila, te je uništeno skladište.

“Na tursko-sirijskoj granici čeka četrdeset kamiona, a rok trajanja te hrane ističe u ponedjeljak. Vozači spavaju na granici već tjedan dana”, rekao je savjetnik UN-a za humanitarne poslove Jan Egeland.

“Stoga vas molimo, predsjedniče Assad, učinite što treba kako bi nam omogućili da dođemo do istočnog Alepa i drugih opkoljenih područja. Trebamo dobiti i obećanje naoružanih pobunjenika da smijemo ući u taj dio grada”, dodao je Egeland.

Američki dužnosnici tvrde da su za napad na humanitarni konvoj UN-a odgovorne ruske zračne snage, no Moskva to demantira, a rusko ministarstvo obrane u srijedu je reklo kako je u vrijeme napada na tom području bila američka bespilotna letjelica.

 

Komentiraj