Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR) zatražio je u ponedjeljak od Europske unije da obustavi transfere tražitelja azila u Mađarsku, gdje je na snagu krajem ožujka stupio zakon koji predviđa sustavno zatvaranje migranata.

Tim novim zakonom “se samo pogoršava situacija tražitelja azila u Mađarskoj, koja duboko zabrinjava UNHCR”, rekao je visoki povjerenik Talijan Filippo Grandi u priopćenju, referirajući se na izvješća o nasilju nad migrantima.

“Zahtijevam od svih država da obustave svako prebacivanje tražitelja azila u tu zemlju sve dok mađarske vlasti ne usklade svoje politike i procedure s europskim i međunarodnim pravom”, dodao je.

Europski Dublinski sporazum odgovornost za azilante i migrante prebacuje na državu ulaska u EU u kojoj je migrant registriran.

Krajem ožujka mađarski je premijer Viktor Orban naredio zadržavanje migranata u prihvatnim centrima na granici.

Nakon što je mjera stupila na snagu 28. ožujka, tražitelji azila su zadržani “na granici u kontejnerima okruženim visokim ogradama bodljikave žice tijekom cijelog trajanja procedure” s odobravanjem ili odbacivanjem azila, upozorava UNHCR.

Prema UN-ovoj agenciji od 7. travnja tamo je zadržano 110 osoba, među kojima i djeca, od kojih je četvero bez pratnje.

“Iako smo primijetili nedavne napore vlasti u borbi protiv policijskog nasilja, i dalje smo zabrinuti vrlo uznemiravajućim izvješćima o teškim incidentima i lošem postupanju i nasilju… prema migrantima koji stižu u Mađarsku”, naglasio je Grandi.

Komentiraj