Umrla urugvajska nogometna legenda Alcides Ghiggia

Urugvajski napadač Alcides Ghiggia koji je na svjetskom nogometnom prvenstvu 1950. godine utišao brazilsku Maracanu pobjedničkim golom protiv domaćina Brazila umro je u četvrtak u dobi od 88 godina od srčanog udara.

Te je godine nevjerojatna pobjeda nad Brazilom 2 prema 1 osigurala Urugvaju drugu titulu svjetskog šampiona u povijesti a još i danas spada među sportske rezultate o kojima se ispredaju legende.

Smrću Alcidesa Ghiggije otišao je i posljednji član te nogometne reprezentacije.

 

  • “Došao je jutros s bolom u leđima i hospitalizirali su ga”, kazao je za urugvajsku televiziju njegov sinc Arcadio. “Razgovarao je sa mnom o nogometu i iznenada ušutio. Pokušali su ga animirati ali bez uspjeha.”

 

Domaćinu Brazilu bio je 1950. dovoljan i neriješen rezultat u završnoj utakmici natjecanja da prvi puta u povijesti osvoji titulu svjetskog prvaka a postigli su i prvi gol u utakmici.

Juan Schiaffino izjednačio je za Urugvaj da bi Ghiggia, kojem su tada bile samo 23 godine, 11 minuta prije kraja pobjedonosnim golom osigurao pobjedu nad Brazilcima, utišavši 174 tisuće gledatelja na slavnoj Maracani.

“Prvi sam puta u životu čuo nešto što nije bila buka”, kazao je jednom prilikom Schiaffino, komentirajući gol. “Osjetio sam tišinu – činilo se da je sve stalo”, dodao je.

Ghiggia je počeo karijeru u klubu Sudamerica da bi potom prešao u Penarol, jednu od najvećih urugvajskih momčadi.

Potom je preselio u Italiju gdje je igrao za Romu i Milan da bi se na koncu vratio u Urugvaj i završio karijeru u Danubiju.

Iako neki smatraju da njegov talent nikada nije dobio zasluženo priznanje, kasnije je postao ikona za Urugvajce koji su se divili njegovoj smirenoj gracioznosti.

Komentiraj