Arhivi umjetnika

Umjetnost istovrsnih duhovnih šifri, problema i koncepata

SUVREMENA ŠTAJERSKA UMJETNOST U ZAGREBU

U srijedu, 6. rujna, u zagrebačkom Muzeju Mimara otvara se izložba štajerske suvremene umjetnosti, „Styrian Art goes Zagreb“, na kojoj će biti predstavljeno tridesetak radova suvremenih umjetnika iz Štajerske. Organizatori izložbe smatraju kako će preko ovog segmenta umjetnosti hrvatska publika upoznati živu aktivnost koja odlikuje kulturni život Štajerske. Među odabranim umjetnicima su Hubert Brandstätter, Anita Buchgraber, Günter Brus, Karl Dobida, Silvia Knaus, Astma Kocjan, Walter Kratner, Franz Sattler, Marion Rauter i Verena Rotky, pripadnici različitih generacija koji prema odabiru kustosa i organizatora izložbe, Georga Köhlera i Johanna Baumgartnera, predstavljaju najbolje od recentne štajerske umjetnosti.

U presjeku različitih likovnih tehnika i medija, od grafike, crteža, slikarstva i fotografije, radovi odabranih umjetnika pokazuju kako i u Austriji postoji tendencija realističkom zahvaćanju stvarnosti, uz manje prisutan karakterističan apstraktno ekspresionistički rukopis koji je dugo (bio) obilježje austrijske suvremene umjetnosti. Jedan od gostujućih umjetnika je i Günter Brus (1938.), istaknuti predstavnik bečkog akcionizma šezdesetih godina 20. stoljeća, dok je mlada generacija umjetnika već međunarodno vrlo aktivna, dakle izvan granica Austrije. Između lirske apstrakcije i poetskog ili više kritičkog, angažiranog realizma – ali i natruha nadrealističkog oblikovanja stvarnosti – umjetnici donose iznimno zanimljive umjetničke poetike, s kojima se i naši umjetnici mogu vrlo blisko povezati, ali koje jednako tako ukazuju na to da je prostor naše suvremene umjetnosti višestruko povezan i aktualan s konceptima gostujućih umjetnika.

Povodom zagrebačke izložbe, kulturni zastupnik štajerske zemaljske vlade, Christopher Drexler izjavio je kako su granični prijelazi u umjetnosti daleko iznad običnoga kulturnoga izvoza. „Oni sadržavaju diskurs, posredništvo, razmjenu i umrežavanje te su u svakom pogledu neophodni. Radujem se da će ovom izložbom u Zagrebu biti predstavljeno dvanaest štajerskih suvremenih umjetničkih inačica, uz međunarodno kontekstuiranje njihovih umjetničkih refleksija. Ovo je iznimna prilika za Štajersku da se pozicionira izvan vlastitih granica kao zemlja umjetnosti i kulture”, rekao je Drexler.

Kustos izložbe Georg Köhler smatra kako je temeljna poruka da umjetnost i kultura trebaju prostor – kako za umjetnike tako i za umjetničku publiku. „Zaista se veselim što je Muzej Mimara otvorio svoje prostorije za štajerske umjetnike i omogućio im da se predstave hrvatskoj publici. Neka ova izložba bude budući zalog za plodnu suradnju između dviju država i njihovih umjetnika“, rekao je Köhler.

U takvoj iznimno pozitivnoj i prijateljskoj atmosferi možemo iščitavati i neke druge suptilne poruke štajerskih kolega, a to je da Austrijanci naš kulturni prostor i danas visoko vrednuju, smatrajući kako kulturno i duhovno ipak više pripadamo srednjoeuropskom okruženju, a ne Balkanu, ali i kako su upućeni u našu modernu i suvremenu umjetnost, pozicionirajući nas ravnopravno svojim umjetnicima.

Komentiraj