HINA

ULJANIK Štrajk se nastavlja

Radnici Uljanika u Puli nastavljaju štrajkati i danas te će vjerojatno ponovno u prosvjednu šetnju gradom u kojoj im se iz dana u dan priključuje sve više građana, javlja N1.

Radnici i dalje traže isplatu plaće za srpanj, a zatražili su i hitnu ostavku kompletne Uprave Uljanika.

Jučer su, podsjetimo, prosvjedovali ispred ureda gradonačelnika Borisa Miletića, koji je sa županom Valterom Flegom otišao u Bruxelles.

Između ostalih sastali su se i s potpredsjednikom Europskog parlamenta Pavelom Teličkom te s predsjednikom ALDE grupe (Savez liberala i demokrata za Europu) Guyom Verhofstadtom, priopćeno je u srijedu navečer iz ureda istarskog župana.

“Isplata plaća je trenutno apsolutni prioritet, ali to ne rješava pitanje budućnosti hrvatskih brodogradilišta. Za dva mjeseca ponovno ćemo imati istu mučnu situaciju ako se cijeli problem ne postavi strateški i ne krene tražiti dugoročno održivo rješenje”, rekli su Flego i Miletić, ustvrdivši kako odgovor na to pitanje, osim Vlade Republike Hrvatske, mora dati i Europa.

U međuvremenu, u medijima se pojavila vrzija plana restrukturiranja.

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko potvrdio je u srijedu popodne novinarima kako je prije desetak dana dobio skraćenu verziju plana restrukturiranja Uljanika koji je danas objavio “Glas Istre”, no da “još nitko javno nije iznio pojedinosti o tome što se zapravo sprema”, a kako je istaknuo, nitko od 600 radnika koji bi prema planu trebali dobiti otkaz neće otići bez otpremnine.

Po tom planu, kako navodi taj istarski dnevni list, “na sadašnjoj lokaciji pulskog škvera nema gradnje skupih apartmana, hotela niti stanova, a oko 600 radnika bi trebalo dobiti otkaz uz prosječnu otpremninu po radniku od 115.500 kuna”.

“Bez otpremnine sigurno neće nitko otići, pa se zato novac za to mora naći, a sredstva bi u omjeru 50:50 trebali osigurati država i strateški partner”, poručio je Šverko.

Komentiraj