EPA/GREGOR FISCHER

Ukrajinski premijer Jacenjuk najavio ostavku

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je kako će sljedeći tjedan podnijeti ostavku, naglasivši kako političati nisu uspjeli provesti ‘prave promjene’, prenose agencije.

Jacenjuk je ukrajinski premijer od veljače 2014. godine, a rekao je kako će u utorak o svojoj ostavci obavijestiti parlament. Predsjednik Petro Porošenko tražio je od Jacenjuka u veljači da podnese ostavku, naglašavajući kako je izgubio podršku. Njegova je Vlada optuživana za neaktivnost i korupciju. Međunarodni monetarni fond zaprijedio je Ukrajini da će obustaviti isplatu pomoći ako ne provede reforme.

Stranka Petra Porošenka za nasljednika Jacenjuka nominirala je Vladimira Grojsmana, predsjednika parlamenta. Jacenjuk je na Twitteru pozvao da se nova vlada formira odmah, kako bi se izbjegla destabilizacija izvršne vlasti tijekom rata. Jacenjuk je n avlast došao s obećanjima da će se obračunati s korupcijom i provesti ekonomske reforme, ali umjesto toga i sam je optuživan za korupciju, iako za to nisu prikazani dokazi.

Komentiraj