Ukrajinci dronovima napali šest ruskih regija, Ante Letica za nacional.hr: ‘To je sasvim opravdano!’

Autor:

06.02.2019., Zagreb- Ante Letica, clan Uprave instituta za istrazivanje hibridnih sukoba."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“To je sasvim očekivano i, s vojnog stajališta, sasvim opravdano”, rekao je Ante Letica, bivši voditelj operacija u SOA-i, u razgovoru za nacional.hr komentirajući napade Ukrajine bespilotnim letjelicama na teritorij Rusije.

Podsjetimo, ukrajinske bespilotne letjelice u srijedu su gađale mete u najmanje šest regija duboko unutar Rusije, među kojima i zračnu luku gdje su uništile ruske vojne transportne zrakoplove. Ruski dužnosnici potvrdili su ukrajinske napade na ciljeve u regijama Pskov, Brijansk, Kaluga, Orlov, Rijazan i u moskovskoj regiji.

Letica kaže da Ukrajinci s oružjem, koje je ostalo još od Sovjetskog saveza i koje su modernizirali, zajedno s bespilotnim letjelicama napadaju zrakoplovne luke, zapovjedna mjesta, skladišta oružja, streljiva i raketa, napadaju radarske i topničke sustave… “To je sasvim opravdano i, na neki način, može oslabiti rusku vojnu moć”, navodi bivši čelnik SOA-e.

Ovo što se događa nad Moksvom, ističe, nema nikakvog strateškog značenja. No ono što sada rade, tvrdi, može bitno oslabiti ruske sposobnosti, posebice zato što su im sada uništili četiri golema transportna zrakoplova Il-76.

“Uništili su i dobar dio crnomorske flote oružjem koje je ruskog podrijetla ili ukrajinskim oružjem koje su oni modernizirali. Ovo što su sada pogodili radarski sustav na Krimu, neki analitičari kažu da su pogodili modificiranom raketom koja je ‘kopno-more’, a išli su sa ‘kopno-kopno’. Vrlo su inventivni u tome”, kaže Letica.

Istaknuo je i jedan problem kod zadnjeg napada na sjevernu rusku regiju Pskov. Podsjetimo, ta regija udaljena je od Ukrajine više od 600 kilometara. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija utvrđuje odakle su lansirane bespilotne letjelice da bi spriječila daljnje napade.

Letica spominje udaljenost Pskova od Ukrajine i kaže: “Zato sada Rusi traže odakle su lansirani dronovi jer je Pskov na 30 ili 40 kilometara od estonske granice. Nadam se da su to lansirali Ukrajinci iz Ukrajine… Da se nešto drugi dogodi, to bi bilo vrlo, vrlo osjetljivo”, ističe Letica.

‘Ukrajinci za napade unutar Rusije ne smiju koristiti zapadno oružje’

Osvrnuo se i na napade na ciljeve u Rusiji, odnosno napade unutar međunarodno priznatih granica Rusije. “Ukrajinci za to ne smiju koristiti oružje koje su dobili od Zapada, ni dalekometne rakete, ni zrakopove, niti dronove… Mogu koristiti samo svoje oružje. Ali, za ciljeve na okupiranom području Ukrajine – uključujući Krim, Zaporižje, Luhansk i Donjeck – oni mogu koristiti zapadno oružje. Ista stvar će biti i s zrakoplovima. Njima će moći napasti ciljeve u Ukrajini, uključujući i privremeno okupirana područja. Međutim, oni ne smiju ići prema Rusiji”, kaže Letica.

Podsjetio je na izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je rekao da koalicija koja pomaže Ukrajini u borbi protiv invazije Moskve ne bi podržala Kijev ako bi premjestila neprijateljstva na ruski teritorij. “Ono što se u zadnje vrijeme najviše priča, najprije stidljivo, a sada sve više i više – o mogućim navodnim pregovorima između Rusije i Ukrajine uz monitoring zapadnih sila… To već nije dobro. Ne slažem s time kada se kaže: ‘Rusija ne smije pobijediti u ovome ratu’. U sportskom žargonu imate – pobjeda, neodlučno i poraz. Ako niste pobijedili, možete igrati neodlučno ili poraženi. Prema tome, mislim da Rusija treba biti poražena i da je to jedini način da se postigne mir, međutim, to će na ovakav način biti vrlo teško, a ja od srca želim da Ukrajina uspije u svom naumu”, navodi bivši šef SOA-e.

‘Čista osveta’

Potom je rekao da kada Ukrajinci napadnu Krim ili bilo koji grad na okupirnom području, Rusi odmah ‘tuku’ Kijev. “Rusi od početka bombardiraju ukrajinske gradove, ubijaju civile, ruše infrastrukturu. Ukrajina ima sasvim legitimno pravo odgovoriti na taj način s time da mora voditi računa da ipak to budu ciljevi koji imaju vojni značaj, da ne bude samo čista osveta. Rusi rade čistu osvetu… To je osveta, to nema nikakvog strateškog značaja niti može promijeniti situaciju na frontu”, pojašnjava naš sugovornik.

Ukrajinci su ranijeli i središte kadirovaca. Letica je i o tome dao svoj sud: “Razman Kadirov više je PR, nego što je njegova stvarna snaga i uloga u agresiji Rusije na Ukrajinu. To se i vidjeli i kada je Jevgenij Prigožin išao napraviti pobunu pa je došao Kadirov i rekao da će on to spriječiti, no zakasnio je nekoliko sati da dođe do Rostova. Kadirovci se nisu ni pokazali nekim velikim borcima, to je više PR na psihološkoj osnovi. Nisu oni ozbiljna vojska, oni mogu biti zločinci, raditi zločine po Ukrajini prema civilima ili zarobljenim ukrajinskim braniteljima”.

‘Eskalacija je neminovna!’

Što možemo očekivati u idućim danima, upitali smo našeg sugovornika. “Neki su me kritizirali da sam žalosna sova, no davno sam prognozirao – na temelju iskustva – da neće biti brzog kraja tom ratu i da će rat, kako se produžuje, sve više i više eskalirati s mogućim vrlo teškim posljedicama. Ovim potezima Ukrajinaca doći će do eskalacija, posebno te brutalne osvete prema civilnim ciljevima, što Rusi stalno rade. Kako će na fronti ići, nisam vojni stručnjak… Nakon sastanka u Poljskoj, oni su promijenili taktiku i ide na bolje, međutim, pitanje je kada i kako, s obzirom na vremenske uvjete i zamor vojske“, kaže.

“Nažalost, eskalacija je neminovna, a kuda će nas to odvesti – to nitko ne zna”, zaključio je bivši šef SOA-e Ante Letica u razgovoru za nacional.hr.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.