Uništeno preko 1.300 škola. “Djeca su traumatizirana i bez sigurnih prostorija za učenje”

Autor:

epa10825900 A damaged residential building stands on a shelled street in Avdiivka settlement near a frontline in Donetsk region, Ukraine, 28 August 2023, amid Russia's ongoing invasion. About 1,600 locals still live in the city, with a few shops are still open, volunteers and local administration help civilians to survive. Before the full-scale war, about 25,000 people lived in Avdiivka. A forced evacuation was announced at the beginning of April 2022; the town has been on the frontline for nine years and is now less then one km from the Russian positions. Russian troops entered Ukrainian territory in February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/ALEX BABENKO

EPA/ALEX BABENKO

 Od ruske invazije 2022. u područjima Ukrajine pod kontrolom ukrajinskih vlasti u potpunosti je uništeno više od 1300 škola, a ostale su teško oštećene, objavio je u utorak UNICEF.

Neprekidni napadi rezultirali su time da samo trećina tamošnje djece školske dobi kontinuirano fizički pohađa nastavu.

Usto više od polovine djece čije su obitelji pobjegle pred sukobima u razne zemlje ne pohađa program nacionalnog obrazovanja, objavio je UNICEF, kao problem navodeći jezične barijere i preopterećene obrazovne sustave.

Neke su škole pretrpjele izravne pogotke, a druge su opet zatvorene iz mjera opreza tijekom osamnaestomjesečnih raketnih i topničkih napada na stambena područja širom Ukrajine.

“U Ukrajini se napadi na škole nastavljaju bez prestanka, zbog čega su djeca traumatizirana i bez sigurnih prostorija za učenje”, kaže se u izvješću.

Rat se Ukrajini dogodio nakon prekida nastave zbog epidemije koronavirusa, što za neku djecu znači četvrtu uzastopnu godinu bez kontinuirane školske naobrazbe.

Gotovo pola ukrajinskih učitelja izvijestilo je o slabijem napretku djece u obrazovanju, osobito kada su posrijedi materinski i strani jezici, čitanje i matematika, a prisutan je i faktor izostanka osjećaja sigurnosti.

OZNAKE: djeca, Ukrajina, škole

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.