UKLETA FOTELJA Poput prethodniku Jerolimovu i Josipi Rimac skidaju imunitet

Autor:

fah

Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u četvrtak je, bez rasprave i jednoglasno, predložilo Hrvatskom saboru da HDZ-ovoj zastupnici Josipi Rimac ukine zastupnički imunitet.

Sabor će, očekuje se, MIP-ov prijedog potvrditi u petak, 25. rujna, posljednjeg dana rada aktualnog, sedmog saborskog saziva.

Skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za vođenje kaznenog postupka radi nastavka istrage protiv Rimac tražio je DORH, odnosno USKOK. Sumnjiči je se da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja, odnosno da je kao gradonačelnica Knina neosnovano stekla stambeni prostor.

 

  • Rimac je zastupničku prisegu dala prošli petak, a u Sabor je ušla kao zamjena Anti Jerolimovu, koji je dao ostavku na svoju dužnost nakon što je mu je skinut imunitet kako bi ga se moglo kazneno goniti zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta.

 

Jerolimov je, pak, u Sabor ušao kao zamjena zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti.

MIP je u slučaju Rimčeve postupio kao i u svim dosadašnjim slučajevima kada je ukidanje imuniteta zastupnicima tražio DORH, u pravilu ih je odobravao bez rasprave i jednoglasno.

Povjerenstvo je u nepune četiri godine rada dobilo 31 zahtjev za skidanje imuniteta, u 12 slučajeva “koji su bili vrlo javni” dalo je odobrenje, a u 17 ga je uskratilo, izvjestila je predsjednica MIP-a Gordana Sobol.

Odobrenje je uskraćeno kad se skidanje tražilo zbog privatnih tužbi, primjerice klevete, jer stajalište je MIP-a da se zastupnike za ta djela može goniti kad im prestane mandat.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)