Kolumbijska gerila Revolucionarnih oružanih snaga (FARC) i formalno je okončala proces razoružanja, predajući kompletno naoružanje misiji UN-a u Kolumbiji, u skladu s mirovnim sporazumom kojim je okončano više od pola stoljeća sukoba, objavila je u ponedjeljak misija UN-a.

“S današnjim danom, misija UN-a primila je kompletnu količinu popisanog pojedinačnog oružja FARC-a: 7132 komada oružja, sve osim onog koje, u skladu sa smjernicama, ostaje za zaštitu 26 kampova” u kojima 7000 boraca FARC-a prolazi proces prilagodbe civilnom životu, kaže UN u priopćenju.

To je objavljeno dan nakon službene ceremonije kojom je obilježen kraj razoružanja glavne gerilske skupine u zemlji, u nazočnosti predsjednika Juan Manuela Santosa i glavnog zapovjednika FARC-a Rodriga Londona zvanog Timošenko.

Misija UN-a sa 450 promatrača zadužena je za nadzor razoružanja, skladištenje oružja i njegovo uništenje do 1. rujna.

Cilj kompletnog procesa koji je donio predsjedniku Santosu Nobelovu nagradu za mir je okrenuti novu stranicu i završiti najstariji oružani sukob u Latinskoj Americi u kojem je poginulo najmanje 260.000 ljudi, 60.000 je nestalo a više od 7 milijuna je raseljeno.

Komentiraj