Uhićeni šef Janafa dobio grobno mjesto u ‘Aleji zaslužnih građana’: “Bivša šefica će to morati objasniti”

Uhićeni predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević dobio je grobno mjesto u tzv. Aleji zaslužnih građana na Mirogoju.

“Kovačević je jedini koji je mjesta dobio, tj. kupio za života. Ta mjesta se inače ne mogu kupiti, a potpuno je nejasno po čemu je on zaslužan”, kazao je u utorak za 24sata sugovornik iz Groblja. Dodaju da se aleja čuva za ljude koji su ostavili svojim djelovanjem trag u ovoj zemlji. Tamo se, između ostalih, nalaze grobnice Ede Murtića, Ene Begović, Ivice Račana, Dražena Petrovića, Velimira Kljaića.

Kovačeviću je mjesto odobrila Ljerka Ćosić, bivša voditeljica groblja. 24sata je neslužbeno potvrdio da su Kovačeviću dodijeljena čak dva grobna mjesta, za koje je platio između 200 i 300 tisuća kuna. Naknadno je još u spomenike uložio otprilike isti iznos.

PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Majić: “Dodjela grobnog mjesta na Mirogoju definirana zakonom”

Činjenicu da je uhićeni predsjednik Uprave Janafa dobio mjesto u ‘Aleji zaslužnih građana’ komentirala je u srijedu zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. “Dodjela grobnog mjesta definirana je Zakonom o dodjeli grobnih mjesta iz 1998., odnosno izmjenama i dopunama zakona 2017. i 2019. To je zakon u okviru kojeg se donosila odluka, a odluku je donijela uprava Zagrebačkih groblja i ja je ne bih komentirala”, rekla je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

“Biti velikan, ono što zovemo znamenite osobe, uistinu jesu znameniti po svojim djelima i onome što su ostvarili tijekom svog života”, pa je bilo kakvo komentiranje, smatra Majić, suvišno. “Mislim da osoba koja je sada probudila interes nije zaslužila, ili meni nisu poznate informacije da se tamo nalazi, ali mislim da je o tome davno trebalo voditi računa”, dodala je.

Majić naglašava da je zaključak o dopuni odluke o grobljima, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića donesen 2019., “dakle mnogo prije nego što je ova situacija nastala”. Odlukom je osnovano povjerenstvo koje se sastoji od predstavnika relevantnih gradskih ureda. “To su odluke koje zadužuju generacije Zagrepčana i bilo kakva mala pogreška može narušiti poimanje tzv. Aleje velikana, a to su oni koji su živjeli časno i ostaju velikani za čitav život”, rekla je Majić.

Olivera Majić. PHOTO: Marin Tironi/PIXSELL

 

Odluku donosi povjerenstvo

Odluku donosi povjerenstvo, a voditelj Gradskih groblja Patrik Šegota kaže da se povjerenstvo sastoji od sedam članova koje imenuje gradonačelnik.

Nakon što zaprimi zahtjev od obitelji, udruge ili organizacije, sastaje se i raspravlja o zahtjevu za grobnim mjestom, zadovoljava li kriterije da je osoba zadužila Zagreb sukladno postignućima, velikim stvarima koje su učinili za zajednicu, grad, sustav zdravstva.

Nakon toga povjerenstvo daje prijedlog i zaključak gradonačelniku, koji sukladno preporuci povjerenstva donosi odluku može li osoba dobiti grobno mjesto.

“Svaki građanin može podnijeti zahtjev, pa tako i obitelj bivše ravnateljice, tu nema ništa sporno, kao niti to da se sukladno mogućnostima, ako u tom trenutku ima slobodnih mjesta, tom zahtjevu udovolji po cjeniku koji je javno dostupan”, rekao je.

Bandić: “Bivša direktorica će morati to pojasniti”

Sve je, u studiju Radio Sljemena, komentirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Upitan kako je moguće da Kovačević dobije prvo dva grobna mjesta u tzv. Aleji zaslužnih građana, a zatim tamo sagradi luksuznu granitnu grobnicu kazao je da ne zna po čemu je to Kovačević zadužio naciju.

“Zaista ne znam po čemu je on velikan i čime je to zadužio naciju. Bivša direktorica će morati to pojasniti”, poručio je Bandić.

PHOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Komentiraj