SPORNO DOMAĆINSTVO KATARA: Uhićen Michel Platini!

Bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini (63) uhićen je u utorak u Francuskoj zbog sumnje da je bio umiješan u korupciju prilikom dodjele Svjetskog prvenstva Kataru za 2022.

Policija je Platinija privela u Nanterreu, zapadnom predgrađu Pariza.

63-godišnji legendarni francuski nogometaš bio je na čelu UEFA-e od siječnja 2007. godine, kada je naslijedio Lennarta Johanssona, do 2016. godine, kada je suspendran iz nogometa na šest godina. Nakon žalbe, Sportski arbitražni sud smanjio mu je suspenziju na četiri godine.

Suspenzija mu je istekla u ožujku ove godine, a istražitelji koji vode borbu protiv korupcije u nogometu uhitili su ga u sklopu istrage o tome kako je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. Katar je domaćinstvo SP-a dobio u konkurenciji Južne Koreje, Japana, Australije i SAD-a.

Protiv Platinija je u ljeto 2015. pokrenut postupak zbog sporne isplate dva milijuna švicarskih franaka, koje mu je doznačila Međunarodna nogometna federacija (FIFA). To se dogodilo nedugo nakon što je Platini najavio kandidaturu za predsjednika Fife na izborima 2016. na kojima se je trebao izabrati nasljednik osramećenog Seppa Blattera, koji je otišao zbog sumnje da je bio upetljan u korupcijske skandale.

epa07655098 (FILE) – FIFA president Joseph S. Blatter (L) shakes hands with UEFA president Michel Platini (R) after his election as president at the Hallenstadion in Zurich, Switzerland, 29 May 2015 (re-issued 18 June 2019). Former UEFA president Michel Platini has been arrested as part of an investigation in the Qatar 2022 World Cup bid, media reports claimed on 18 June 2019. Platini is believed to have been taken to the office of the Anti-Corruption Office of the Judicial Police (OCLCIFF) in Nanterre, near Paris, France. EPA/PATRICK B. KRAEMER *** Local Caption *** 52088459

“Protekle tri godine ja i moja obitelj živimo najgoru noćnu moru. Okaljana je moja čast i integritet, ukrali su mi tri godine života. Vraćam se u nogomet. Kada i kako, to još ne znam, ali sigurno se vraćam”, izjavio je Platini u svibnju prošle godine.

U nedavno objavljenoj autobiorafiji Sepp Blatter je Katar optužio za podmićivanje, a Francusku za ilegalne aktivnosti.

“Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milijunskim ulaganjima u francuske zrakoplove i Paris Saint-Germain pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nagovarao svoje istaknute nogometne poznanike da glasaju za Katar. I Michel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu”, napisao je Blatter.

Komentiraj