‘UGROŽAVA I HRVATSKU’ Politički analitičar o Čoviću: ‘Amerika neće tolerirati da bude energetski ključar FBiH’

Autor:

15.12.2023., Mostar, Bosna i Hercegovina - Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske Sime Erlic i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Covic odrzali sastanak u Domu HDZ BiH, nakon cega su odrzali konferenciju za medije.   Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Denis Kapetanovic/PIXSELL

Politolog i politički analitičar Davor Gjenero komentirao je aktualnu situaciju u BiH, odnosno hoće li dobiti “zeleno svjetlo” za početak pregovora s Europskom unijom te projekt  “Južne plinske interkonekcije” kojeg prkosno blokira lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Najprije se osvrnuo na posjet Milorada Dodika Crnoj Gori. “Posjet Milorada Dodika Podgorici vrlo je neobičan. Zanimljivo je nekoliko detalja u “tajmingu” tog posjeta, a čini se da ti detalji ne mogu biti slučajni. Demokratski političari u Crnoj Gori upozoravaju na činjenicu da se taj posjet dogodio upravo na obljetnicu zločina u Štrpcima, pa se smatra da su svojim susretom Dodik i njegov domaćin Andrija Mandić slali izravnu poruku i Bošnjacima u BiH i pripadnicima bošnjačke zajednice u Crnoj Gori”, rekao je Gjenero u razgovoru za Radiosarajevo.

Mislite da se događaj može dovesti u kontekst unutarnjih političkih odnosa u Crnoj Gori, upitan je.

Sigurno nije slučajno niti to što se taj posjet dogodio upravo u vrijeme kad je raspad Pokreta Evropa sad postao posve vidljiv, a čini se da je predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na istupanje iz PES-a potaknuo upravo zahtjev Mandića, da se s rekonstrukcijom vlade Milojka Spajića ne čeka ni do ljeta, a kamo li do iduće godine, kao što je to bilo najavljeno, nego da se ona provede odmah.  U kontekstu rekonstrukcije vlade valja tumačiti i smjenjivanje crnogorskog ministra pravosuđa Andreja Milovića, čiji ministarski mandat Milatović stavlja na meni pregovora o rekonstrukciji vlade, i tiho najavljuje da će PES prepustiti prosrpskim partnerima sve resore vezane uz nacionalnu sigurnost.

UPRKOS AMERIKANCIMA Grlić-Radman našim novcem platio promašenu studiju

Dodik sam sebe doživljava kao državnika, a Mandić mu ne bi trebao biti formalni counterpart, jer je on hijerarhijski tek treći čovjek u strukturi vlasti Crne Gore. Međutim, kao što je Dodik stvarni gospodar političkih procesa u manjem entitetu, tako je i Mandić stvarni šef izvršne vlasti u Crnoj Gori: on je akter koji uživa najveće povjerenje i u Moskvi i u Beogradu, on je veto snaga u političkom sustavu, jer s pozicije šefa parlamenta može blokirati sve političke procese, a njegova stranka već sada polaže pravo na 40 posto mjesta u državnoj upravi i državnim poduzećima, na koja se funkcionari biraju po političkom kriteriju. Ulaskom u vladu njegova opcija, koja se nekad zvala Demokratski front, postaje većinska u vladi, a PES i Spajić tek su formalno ključni u koaliciji. Dodik je na neki način došao poslati poruku “Srpskog svijeta” da je Mandić ključna figura političkih procesa u Crnoj Gori”, odgovorio je Gjenero.

PLINSKI BIZNIS U BiH Vlada RH podržava Ćovića, Amerikanci protiv

Otkrio je i kako gleda na Dragana Čovića u pogledu opstrukcija “Južne interkonekcije” čime se direktno suprotstavlja američkim interesima u zemlji.

“Američka politika pokušava pragmatično rješavati probleme. Poruke Dragan Čoviću, o tome da je blokiranje procesa izgradnje ‘Južne plinske interkonekcije( neprihvatljivo i da euroatlantski partneri neće tolerirati pokušaj uspostavljanja Čovića kao svojevrsnog energetskog ključara Federacije, dolazile su s najviših razina američke vlasti, najprije vrlo blago od predsjednika Bidena, nakon toga oštrije, od državnog tajnika Antonyja Blinkena, pa još oštrije od njegova pomoćnika Jamesa O’Briena”, rekao je i nastavio:

“Čović se ponašao kao da te poruke ne čuje i nastoji ustrajati na ideji o tome da bi Južna plinska interkonekcija trebala biti pod njegovim političkim nadzorom. Time dovodi u neugodan položaj Hrvatsku, jer vlasti u Zagrebu ne žele pred parlamentarne izbore, na kojima računaju i na glasove koje kontrolira Čović, ulaziti s njim u sukob, ali im je najmanje u interesu sukobljavati se s američkom politikom”.

Amerika očekuje da političari shvate okvire koji su im zadani i da osiguravanu provođenje zajedničkih politika, dodao je. “Čović je do sada imao koristi od razumijevanja, što su ga prema njemu imali u američkoj administraciji i za njega bi moglo biti vrlo riskantno ako bi precijenio svoje moći i ustrajao u smjeru sukobljavanja koje je započeo. Mogući gubici koje bi mogao pretrpjeti daleko su veći od dobiti kojoj se uzalud nada”, zaključio je.

NAJVEĆA SMETNJA PROJEKTU PLINOVODA Amerikanci opet prozvali Čovića, Mostar nazvali bastionom hrvatskog šovinizma

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.