UPRKOS AMERIKANCIMA Grlić-Radman našim novcem platio promašenu studiju

Autor:

15.02.2024., Zagreb - Sabor 21. sjednicu nastavlja raspravom o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o polozaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Vlada RH je preko Ministarstva vanjskih poslova izdvojila 65 tisuća eura na izradu studije u kojoj je navedeno da BH Gas ne smije upravljati Južnom interkonekcijom jer je to prijetnja da BiH ostane pod utjecajem autoritarne Turske.

Naime, ministar Gordan Grlić-Radman je u siječnju 2023. godine donio odluku o financiranju izrade studije pod nazivom “Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo s Republikom Hrvatskom”. Iz proračuna RH za studiju je izdvojeno 65.000 eura.

Nositelj izrade studije bili su Institut za istraživanje hibridnih sukoba, u kojem jednu od najbitnijih funkcija obavlja analitičar blizak HDZ-u Gordan Akrap, te Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara s Milanom Sitarskim na čelu.

Studija se bavi energijom, konkretno električnom energijom, naftom i plinom. U dijelu o plinu autori uglavnom obrađuju internet stranicu BH-Gasa kao i novinske članke koji obrađuju ovu tematiku.

PLINSKI BIZNIS U BiH Vlada RH podržava Ćovića, Amerikanci protiv

“Rizik predaje izgradnje i operativnoga upravljanja postojećoj tvrtki BH Gas, s obzirom na osvjedočeno loše upravljanje dosadašnjim plinskim poslom, njihovoj poslovnoj povezanosti s ruskim i srpskim poslovnim interesima povezanim s aktivnosti postojećeg plinovoda, velikom reputacijskom i financijskom štetom koje je izazvalo samoj državi, te narušavanjem Daytonskih načela zaista predstavlja nepotrebni rizik koji cijeli projekt dovodi u pitanje”, navode autori.

“Iskustvo dosadašnjega života u sui generis političkome sustavu, posebice pandemija korona virusa, dokazala je da su decentralizirani resursi i kapaciteti upravljanja od suštinske važnosti kada je u pitanju funkcionalnost što otklanja probleme u izazovnim vremenima”, nastavljaju.

“Stoga bi model decentralizacije operatera omogućio veću funkcionalnost sustava, njegovu brzu prilagodljivost novonastalim stanjima, smanjio ovisnost o utjecajima i ucjenama autokratskih režima Rusije, Srbije i Turske, te bi se povećala usklađenost energetske mreže i ekoloških standarda BiH s EU partnerima”, navedeno je u sažetku ove studije koju je financirala Vlada Republike Hrvatske.

Najbolje je osnovati još jednu tvrtku

Jedan od autora studije, Milan Sitarski, prilikom prezentacije ovog dokumenta u Mostaru izjavio je kako “smatra da bi BiH najviše odgovaralo da se formira još jedno poduzeće koje bi bilo posvećeno distribuciji plina u ovi krajevima koja nastanjuju Hrvati. Jer ukoliko bi to radilo poduzeće s centralom u Sarajevu, poučeni raznim iskustvima, došli bi u poziciju da njihovi interesi budu zanemareni”.

Ovo je suprotno i zahtjevima SAD-a, čiji sužnosnici inzistiraju da Južnom interkonekcijom upravlja BH Gas.

“BH Gas, operator prijenosnog sustava u Federaciji, mora implementirati ovaj projekt kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine. Potičemo tvrtku (BH GAS) da poduzme potrebne reforme upravljanja kako bi je osnažili da služi svim stanovnicima Federacije”, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken.

MINISTAR VANJSKIH GRIMASA Čemu se to ludo smije Gordan Grlić Radman?

“S obzirom na to da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim materijalom. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sustava u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt“, tvrdi Blinken.

“Ovako očigledna korupcija i dodjeljivanje posla samom sebi mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU”, naveo je Blinken u pismu upućenom ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, zahtijevajući od njega da “uvjeri Dragana Čovića” da realizira projekt Južna interkonekcija, piše Istraga.ba.

Lider HDZ-a Dragan Čović otvoreno se protivi zahtjevu da BH Gas upravlja tim poslom, navodeći, između ostalog, da u toj tvrtki nema zapolenih Hrvata.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
seka

prije 3 mjeseca

Mislim da ta osoba ne spada u politiku. Kako se ponasa...ß1ß1Osim toga, mislim, da tko zeli biti poiticar ne moze istovremeno biti i poduzetnik..ili-ili..to se mora zabraniti pod hitno, Vidimo kako profitiraju takvi.

Avatar photo
seka

prije 3 mjeseca

Mislim da ta osoba ne spada u politiku. Kako se ponasa...ß1ß1Osim toga, mislim, da tko zeli biti poiticar ne moze istovremeno biti i poduzetnik..ili-ili..to se mora zabraniti pod hitno, Vidimo kako profitiraju takvi.

Avatar photo
seka

prije 3 mjeseca

Mislim da ta osoba ne spada u politiku. Kako se ponasa...ß1ß1Osim toga, mislim, da tko zeli biti poiticar ne moze istovremeno biti i poduzetnik..ili-ili..to se mora zabraniti pod hitno, Vidimo kako profitiraju takvi.