Glas poduzetnika: “Propast samo najugroženijih tvrtki ugrozila bi 136 tisuća mirovina”

Propast sedam tisuća tvrtki najugroženijih pandemijom ugrozio bi 136,000 mirovina ili oko 25,000 plaća u javnom sektoru, upozorila je u ponedjeljak udruga Glas poduzetnika (UGP).

Problem je, međutim, još i mnogo veći, jer UGP tvrdi da je tih sedam tisuća tvrtki ostalo ugroženo i nakon proljetnog lockdowna, dok je na proljetnom vrhuncu pandemije i lockdowna prihod ugroženih tvrtki “činio 52.5% hrvatskog gospodarstva”.

“Nakon lockdowna puno manje tvrtki ostalo je ugroženo, no njihova potencijalna propast stvorit će rupu od čak 3 milijarde kuna samo kroz pad poreza i doprinosa u proračunu. Samo ovakav učinak propasti oko 7 tisuća najugroženijih tvrtki znači manje novca u zdravstvu, za mirovine ili za plaće u javnom sektoru”, tvrdi UGP.

Ekonomist i voditelj Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković analizirao je učinak propasti ugroženih tvrtki na državni proračun, temeljeći analizu “na podacima o potporama za očuvanje radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ)”. “Smatramo da će mikro, malo i srednje poduzetništvo podnijeti najveći teret ove krize te da će mnogi od njih morati zatvoriti svoja vrata zbog izostanka konkretne pomoći”, tvrde u udruzi.

U opsežnijoj analizi, UGP zaključuje kako “mikro, mali i srednji poduzetnici uplaćuju u proračun iznos dovoljan za financiranje svih mirovina ili svih plaća u javnom sektoru ili, pak, cijelog zdravstvenog sustava, policije, sudova i zatvora, vojske, sporta, religije i kulture.”

“Potvrđuje to ono što neprestano govorimo kako mikro, mali i srednje poduzetnici nose gospodarstvo”, zaključuju.

“Ako se usredotočimo samo na tvrtke koje su primale pomoć, čiji su prihodi u vrhuncu pandemije i lockdowna činili 52.5% hrvatskog gospodarstva, takve tvrtke uplatile su oko 24 milijarde kuna samo iz poreza na dobit te poreza i doprinosa na plaće, bez troška PDV-a 2019. godine. Nakon lockdowna puno manje tvrtki ostalo je ugroženo, no njihova potencijalna propast stvorit će rupu od čak 3 milijarde kuna samo kroz pad poreza i doprinosa u proračunu. Samo ovakav učinak propasti oko 7 tisuća najugroženijih tvrtki znači manje novca u zdravstvu, za mirovine ili za plaće u javnom sektoru. Konkretno, propast 7 tisuća najugroženijih firmi ugrozio bi čak 136,000 mirovina ili oko 25,000 plaća u javnom sektoru”, tvrdi udruga.

“Treba imati na umu da je ovo procjena učinka tek na temelju zadnjih podataka od kraja kolovoza. Krajem godine, nakon novog lockdowna vjerojatno će se još više tvrtki naći u problemima što znači da je potencijalno ugroženo puno više radnih mjesta, a time i prihoda od poreza i doprinosa za proračun. Napominjem da u ovim izračunima nije uračunat manjak prihoda od PDV-a od tvrtki koje bi potencijalno propale i čiji bi se radnici našli bez posla. Samim time sve gornje procjene vrlo vjerojatno podcjenjuju snagu konačnih učinaka. Smatram da je situacija vrlo ozbiljna i da Vlada RH treba što prije pronaći načine na koje će spriječiti propadanje tolikog broja tvrtki.” – rekao je Vuk Vuković, osnivač Ekonomskog savjeta UGP-a.

 

Komentiraj