Ugledna obitelj Vladana Desnice

Poznati književnik rođen je u Zadru 17. rujna 1905. godine u obitelji uglednog advokata dr. Uroša Desnice. Da je pisac bio potomak slavnih predaka svjedoči i činjenica da je njegov djed Vladimir 30 godina stajao na čelu obrovačke općine, bio član Carevinskog vijeća u Beču, vitez Reda Franje Josipa, jednom riječju ugledna ličnost svoga vremena. U političkom životu toga vremena sudjelovao je i otac Vladana Desnice, dr Uroš Desnica, koji je sastavio tekst Zadarske rezolucije. S druge strane Vladan Desnica bio je povezan sa čuvenom porodicom Janković. Olga Janković, kći grofa Ilije Jankovića bila je baka književnika Vladana Desnice po očevoj lozi. Majka Vladana Desnice, Fani, rođena Luković rodila se u bokeljskom gradiću Prčnju i rođakinja je poznatog bokeljskog povjesničara don Nika Lukovića.

Smisao za ljepotu i umjetnost Vladan nasljeđuje od svojih roditelja. U kući Desničinih umjetnosti se posvećivala velika pažnja, bila je to plodna i stimulativna atmosfera koja je utjecala na sklonosti, ukus i stil budućeg pisca. U kući su se sastajali najistaknutiji zadarski intelektualci.
Vladan je bio erudit. Znao je pet jezika, bio je dobro upućen u filozofiju i povijest umjetnosti. Prevodio je s talijanskog, francuskog i ruskog. Godinama se bavio glazbom, školovao je svoj glas i komponirao. U književnosti se povremeno javlja od tridesetih godina 20. stoljeća, no od 1950. djeluje kao slobodan pisac i u idućem desetljeću objavljuje najveći dio svog obujmom nevelikog, ali značajnog književnog opusa.

Komentiraj